Porslin med folkdräktsmotv – vad är det värt?

Hej,

Vi har sedan många år arvegods i form av en kruka och assietter med folkdräktsmotiv, som vi kanske inte förstått vilket värde de har. Efter att ha varit nedpackade har de nu kommit fram i ljuset och vi undrar vi hur gamla de kan vara, om de är vanligt förekommande och vilket värde de kan ha.

Vi undrar dessutom om de hör ihop eller om assietterna är en serie för sig och krukan hör till något annat porslin. Krukan och assietterna är märkta Rörstrand. Om porslinet visar sig vara värdefullt vart vänder vi oss för att kunna avyttra det på bästa sätt?
Ingrid B-G, Hammarö

Svar: Vasen och assietterna är ur olika serier, assietterna är äldre. Rörstrandsvasen med folkdräktsklädda ringdansande par är ur serien “Daldansen” från 1900-talets början då nationalromantiken och jugendstilen blommade och konstnärerna inspirerades av Dalarna. Den har ett auktionsvärde på cirka 1 200-1 500 kr.

Rörstrandsassietterna med folkdräkter är från 1800-talets mitt, utförda efter gravyrserien Ett år i Sverige av C.D. Forssell från 1845. Auktionsvärde cirka 200 kr styck. Du kan välja att sälja porslinet på auktion, till exempel genom Hammarö Auktionsverk i din närhet, då du får betala cirka 20 procent i provision. Eller sälja på nätet, genom till exempel www.blocket.se eller www.tradera.com. Lycka till!
Jane Fredlund

NUVARANDE Porslin med folkdräktsmotv – vad är det värt?
NÄSTA Har stilen på fåtöljen något namn?