Fyra frågor om sambolivet

FRÅGA 1 Min sambo äger huset vi ska bo i. Nu vill vi upprätta ett hyresavtal för min del. Vad ska jag betala och vad är skäligt? 

Stefan

 

FRÅGA 2 När min man dog sålde jag vår lilla gård med skog och köpte ett radhus (kontant) för 1,2 miljoner. Köpte även nya möbler till hela huset, allt kontant. Har numera inga skulder. För ett och halvt år sedan träffade jag en ny man, kärlek uppstod och vi kunde inte vara utan varandra. Han har fast jobb, inga stora lån, bodde i lägenhet med en hyra på cirka 6 000 kr/månad. Efter ett tag flyttade han till mig. Han tog inga möbler med sig, allt jag har är ju nytt. Vi delar på matutgifter, el och garagehyra. Jag älskar honom, men jag tänker mycket på detta – han flyttade in utan att bidra med något, han sliter på mina möbler och betalar ingen hyra, han kan ju spara in det han betalade tidigare. Huset står på mig och ska så göra eftersom jag har barn. Gjorde jag rätt?

Änkan med ny man

 

FRÅGA 3 Bor sedan något år tillbaka med ny man. Vi har två barn var, inga gemensamma, och vi bor
i huset där han bodde med sitt ex. Jag står inte med som ägare på huset, men är med och betalar räntor på huslånet
i form av ”hyra”. Att jag betalar min del av el, vatten, tele, mat och så vidare är självklart, men att betala räntor på lån som inte är mina till ett hus som inte är mitt – är inte det ganska korkat? 

Dum?

 

FRÅGA 4 Jag är en kvinna i 50-årsåldern som har tänkt att flytta ihop med min särbo. Min tanke är att hyra ut min lägenhet under ett år för att ”provbo” ihop. För den får jag mina kostnader täckta, plus 1 000 kr för möbler och slitage. Hur mycket bör jag betala av hans boendekostnad och driftkostnad för huset? Hälften? Han har en son på 19 år som bor hemma och nu ska börja arbeta. Är det något annat jag bör tänka på?

Caroline

 

BIRGITTAS SVAR TILL ALLA FYRA: Denna typ av frågor återkommer regelbundet i takt med att många hittar ny livspartner senare 

i livet. ”Hu! Att tala om pengar och att nya kärleken ska göra rätt för sig? Det kan ju avtända vem som helst?”  

Fel, fel, fel. Feltänk. Att åka snålskjuts på sin partner och förälskelsen, att slingra sig undan att betala hyra genom att bo gratis hos sin partner, är knappast en bra grogrund för ett sunt och respektfullt förhållande. Utan rättvis fördelning av utgifter och omkostnader i ett gemensamt hushåll är förhållandet dömt att misslyckas.

Men. Självklart ska den som äger huset eller bostadsrätten stå för egna fastighetens bolåneräntor, amorteringar och underhåll. Värdeökningen tillfaller ju fastighetsägaren, inte en sambo utan delägarskap.

Lika självklart ska den som flyttar in i den andras bostad betala skälig hyra. Klart att det är vettigt att reda ut vad som är mina pengar, dina pengar och vad som krävs för insatser i den gemensamma ekonomin innan man flyttar ihop. Men det är aldrig för sent att ta upp frågan och räkna fram en korrekt hyra även sedan man boat ihop sig. 

Det syns tydligt i var och en av dessa fyra frågor att samtliga frågeställare anser att partnern ska göra rätt för sig och betala hyra. Det finns mallar som kan vägleda hur hög hyran bör vara, dessa hittar man i Konsumentverkets utmärkta privatekonomiska broschyr Koll på pengarna. Den hittar du med samma sökord på webbadressen konsumenternas.se

Även en sambos inneboende barn från ett annat förhållande ska betala hyra. Vem som de facto betalar för sitt barns boende är upp till föräldern, inte sambon. Hur mycket hemmaboende myndiga barn ska betala i hyra finns också uppgifter om i Koll på pengarna. Som sambo har man ingen försörjningsplikt mot sin partner. Var och en ansvarar för sin egen ekonomi enligt sambolagen. Det finns alltså ingen ”lag” som säger att den ena måste betala till den andra eller hur mycket. Det är alltså du själv som måste kräva av din sambo att göra rätt för sig.

Ett bra råd till sambor med olika tillgångar är att avtala bort sambo-lagens bodelningsregler genom att skriva ett så kallat samboavtal. Där det kan framgå vem som äger vad och att var och en behåller sin egendom vid en separation. Din bank eller kommunens budgetrådgivare kan säkert vara behjälplig med att räkna fram en relevant hyra baserad på partnerns ekonomiska situation.

I vilket fall kan man inte förväntas ta ekonomiskt ansvar för sambons barn från andra förhållanden. Det måste mamman eller pappan stå för, utan att profitera på sin partners ekonomi. Allt för att inte skapa underliggande och växande irritation. 

Vad gör man när det känns i maggropen att något är riktig fel? Då gäller det att reagera snabbt innan en ojämlik ekonomi aktiveras som det giftpiller det varit i evinnerliga tider.

Så här kan man göra:

• Sammanställ alla kostnader för boendet; lån, fastighetsskatt, driftskostnader och kostnader för löpande underhåll (ommålning, tapetsering, utbyte av brädor med mera). Observera att värdehöjningen på fastigheten bara är till glädje för ägaren. Dessa investeringar bör därför inte ingå som en gemensam kostnad. Inte heller räntor och amorteringar.

• Sammanställ alla andra gemensamma kostnader; telefon, försäkringar, tidningar, mat med mera = hushållets gemensamma kostnader. Dessa kan fördelas enligt två alterinativ:

Alternativ A: Dela kostnaderna hälften/hälften. 

Alternativ B: Var och en bidrar efter sin förmåga. Exempel: Om en part står för 60 procent av hushållets totala inkomst efter skatt står den personen också för 60 procent av hushållets gemensamma kostnader.

NUVARANDE Fyra frågor om sambolivet
NÄSTA Vad gör ett serum egentligen?