Håll koll på sparräntan – plötsligt kan den ändras!

FRÅGA Egentligen är detta ingen fråga, däremot ett påpekande om SBAB:s rekommendationer om att sätta in pengar hos dem med en ränta av 2,20 procent. De har nu sänkt räntan till 1,95 procent. Jag har sparmedel hos Resurs Bank, med 2,5 procent, eftersom jag haft kontot i några år. Enligt listan på räntor på sparmedel är räntan 2,3 procent om jag blir ny kund. 

Jag har också lite på Marginalen Bank, som ger mig 2,20 procent. Båda har garanti. Man får inte stirra sig blind på endast EN bank!

Brittmarie

 

BIRGITTA Ditt påpekande är väsentligt och handlar om hur vi hittar och får bästa, långsiktigt hållbara avkastning på vårt sparkapital. Inte minst aktuellt är detta med en aktiebörs som tycks ha nått sin topp för den här perioden med en på det nya året påbörjad och darrig utförslöpa. 

Bra att veta är att det regelbundet under januari/februari kom rapporter om att erfarna finansgiganter säkrat kapital enligt överlevnadsstrategin ”cash is king”. Många stora aktörer sitter alltså på stora kassor i avvaktan på vad som händer på den oroliga världsmarknaden, med valutaoro och fallande börser. 

Vi vanliga dödliga kan göra detsamma. Hitta ett säkert sätt att säkra vårt kapital i orostider. Du har ju helt klart för dig att du ska leta fram bra sparkonton med statlig insättningsgaranti och utan uttagsbegränsningar. (Om man nu vill ha det så. Att binda för en längre tid ger något högre ränta.) 

Att parkera sitt sparkapital eller sitt arv på ett bra sparkonto är en bra lösning för den som inte vill riskera att snabbt förlora sitt kapital och som inte har åren på sig att invänta nästa period av börsuppgång.

All erfarenhet säger att det infinner sig en vändpunkt efter lång period med stigande börs. Den klassiska
10 000-kronorsfrågan är: När ska jag lämna börsen? Och säkra mitt kapital? Och det gäller då inte bara aktier utan även fonder som ju är börskopplade. Svaret är att det i princip är omöjligt att pricka precis rätt. 

Kolla nedanstående börsstatistisk och tänk till. Har du tid på dig att hämta igen stora kursfall och därmed kapitalförlust?

Stockholmsbörsen har gått upp sedan 2009 med undantag för ett bakslag 2011. Är det troligt att den fortsätter upp ytterligare några år? Ingen vet. Man bör vara försiktig med ett relativt litet sparkapital. Undvik strutsbeteende. 

För när börsen går bra vill man gärna logga in och bevaka sina placeringar ofta. Detta gäller i synnerhet fonder. När det går sämre är det däremot lätt att sticka huvudet i sanden. Med psykologitermer kallas detta beteende för ”förlustaversion”. Det gör att man till nästan vilket pris som helst vill undvika att ta en förlust. Och att vi älskar vinsten så till den grad att vi inte tar hem den när det brinner i buskarna. Vi är så livrädda för förluster att vi blundar för risken att förlora ännu mer, vilket i sin tur leder till handlingsförlamning i stället för att snabbt sälja innan förlusten inträder eller innan förlusten blir ännu större.

Bäst är att följa sitt förnuft och inse att man just nu bör hålla i sitt kapital och kortsiktigt placera det med säkerhet för ögonen. Inte hetsas att ta en risk för att kanske, kanske vinna lite mer, lite till på en fortsatt börsuppgång.

Hur hittar man då rätt sparkonto? Ja inte hos storbankerna med sina usla sparräntor. Man kan leta bland nischbankerna precis som du har gjort. Får du för dålig ränta på en bank, så sök ett annat insättnings-institut. Och man kan, precis som du påpekar, ha kapital hos flera aktörer. Sök det bästa alternativet med hög ränta och statlig insättningsgaranti och utan extra avgifter. 

Tänk på det och kolla olika insättningsvillkor. Du kan jämföra och leta bra inlåningsräntor på till exempel
konsumenternas.se 
finansportalen.se
compricer.se

Bästa sparräntor i början av  februari 2014 

Kontoslag, bolag samt ränta i procent
Obundet, Norwegian Bank m fl, 2,35
6 mån, SevenDay Finans, 2,30
1 år, Bluestep Finans, 2,65
3 år, Bigbank, 3,60
5 år, Bigbank, 3,90 

Källa: Finansportalen.se

NUVARANDE Håll koll på sparräntan – plötsligt kan den ändras!
NÄSTA Ska jag lita på bankmannen som föreslår tillväxtfonder?