Hur bestrider man ett krav från Kronofogden?

FRÅGA Min pappa dog förra året. Han hade tagit lån till ett hus och nu har jag fått två brev från Kronofogden om att Stadshypotek vill ha in sina pengar av mig och mina syskon. Pappa hade ett hus och en husvagn, men två av våra syskon skriver inte på fullmakten, så huset och husvagnen kan inte säljas. Hur bestrider man kravet från Kronofogden/Stadshypotek som det står att man kan göra? Hur går man tillväga? Jag har nämligen ingen aning. 

Snälla hjälp mig

 

BIRGITTA Jisses! Se omgående till att förklara för dina syskon att de genom att trilskas tvingar fram en exekutiv auktion. Försök komma överens om att snabbt göra er av med  huset genom vanlig försäljning. Det ger sannolikt bättre betalt än via framtvingad auktion. Med tvångsförsäljning blir det troligen mindre över åt er syskon att dela på när dödsboets skuld är betald. 

För så här är det: Avtal är till för att hållas. Stadshypotek har all rätt att få betalt för lånet och dödsboet har tillgångar som kan reglera skulden. Medan tiden går hopas också kostnaderna för hus och huslån. Ni kan så klart bestrida kravet. Men till vilken nytta? Det bara förhalar beslutsprocessen. Då går saken till domstol, vilket drar ut på tiden ytterligare och kostar pengar. Ju mer ni förhalar ärendet, desto närmare tvångsförsäljning kommer ni. Ni kan inte sätta stopp för en exekutiv försäljning. Lånet ska betalas på något sätt och Stadshypotek har pantbrev som ger banken rätt att sälja huset på exekutiv auktion, antingen ni vill eller inte. 

Som arvtagare blir ni dock inte personligen ansvariga att betala er pappas skulder. Den skyldigheten åligger dödsboet som i ert fall kan betala för sig. Dödsboet ”äger” ju både hus och husvagn som kan säljas för att täcka skulden. Ta snarast kontakt med Stadshypotek och Kronofogden och försök få fram en tidsfrist som gör det möjligt för er att sälja hus och husvagn på vanligt sätt och till hyfsat marknadspris. Kom överens! Det blir billigast så.

NUVARANDE Hur bestrider man ett krav från Kronofogden?
NÄSTA Var finns Sveriges bästa provrum?