Hur delar jag pengarna rättvist?

Jag har hamnat i ett dilemma som säkert många har i idag med de nya familjekonstellationerna. Inom kort kommer jag att få en större summa pengar (uppemot 1 miljon), och jag vill gärna dela med mig till barnen. Men hur? Jag har två vuxna söner. Den yngste lever ensam. Den äldste bor ihop med sin sambo. De har ett barn tillsammans och hon hade med sig två barn i boet. De har tillsammans köpt ett hus. Jag tror att min svärdotter satt in en del pengar i huset, eftersom hon bröt upp från ett förhållande där de hade ett gemensamt hus.
   Jag hade tänkt mig att ge min yngste son ska få 200 000 kronor, min äldste plus min svärdotter 300 000 kronor tillsammans, mitt barnbarn 100 000 kronor och de två bonusbarnbaren 10 000– 50 000 kr var.
    Så talade jag med en väninna igår och hon sa: Du är inte klok! Du ska bara ge till dina barn och ditt eget barnbarn, inget annat. Du ska inte ge något till din svärdotter – vem vet hur länge till de är ihop! Och absolut inte till dina bonusbarnbarn! Dessutom ska du inte ge dem så mycket. Ge dem 100 000 kronor var.
   Jag tycker det verkar ”ogint” att inte ge något till svärdottern och samma med hennes barn. Men kanske ska jag bara ge mina barn och mitt barnbarn och för den äldste sonens del skriva att pengarna är hans enskilda egendom. Han kan ju då sätta dem i huset och på så sätt få en del i det. För att han skulle få en lite tryggare sits, när de nu bara är sambor. Jag hade tänkt bjuda hela familjen, allihopa, på en lite större och mer påkostad resa. På så sätt skulle ju alla få något.
   Jag vill så gärna ge dem vad jag kan, och jag vill att det blir rätt. Jag vill inte att någon ska gå omkring och känna sig förfördelad. Det får inte bli mer fel än rätt, vilket det ju lätt skulle kunna bli.
Ulrika

SVAR: Var klockrent rättvis. Fördela summan lika mellan dina söner.  Även om den ene sonen lever ensam så kan det ju mycket väl hända att även han skaffar en partner. Skall då även den personen få del i dessa pengar i efterskott?

Du bör också skriva ett gåvobrev där du anger att gåvan skall vara sönernas enskilda egendom.  Dessutom bör dina barn öppna ett särskilt konto för gåvomedlen. Allt som sedan köps för dessa pengar förblir nämligen enskild egendom.

Det skall absolut inte uppfattas som ”orättvist” eller ”ogint” mot din svärdotter eller hennes barn från ett tidigare förhållande.  De har ju sin egen pappa och sina egna mor- och farföräldrar att ärva en gång i tiden.

Att skriva gåvobrev och eller testamente till förmån för sina bröstarvingar är ingen skymf mot din sons sambo. Det är en helt normal juridisk praxis.  Du är ju uppenbart hygglig mot din svärdotter på alla möjliga andra sätt. Och man vet ju dessutom aldrig vad som händer vid en eventuellt framtida schism eller skilsmässa. Då sonens och barnbarnens halva miljon kanske traskar iväg åt annat håll.

Men varför ge bort allt? Varför inte själv behålla en bra slant. Man får ha kul även om man är farmor.

NUVARANDE Hur delar jag pengarna rättvist?
NÄSTA Vad är ”enskild egendom”?