Hur fyller jag ut min magra pension?

FRÅGA Är det för sent att förvalta min föruttagna pension, cirka 400 000 kronor? Jag är nu 70. Hur gör jag på bästa sätt? Har väldigt låg pension, delvis på grund av att jag var så dum och lyssnade på andra och tog ut min pension när jag fyllt 61, men fortsatte att arbeta tills 65. Jag måste dessvärre ”nalla” av den för att få pensionen att räcka. Hur gör jag smartast?

Livsglad 70 år

 

BIRGITTA Du ska absolut inte spela och spekulera med det kapital du nu använder som tillskott till din relativt klena pension. Börsen är en alldeles för riskfylld parkeringsplats för det kapitalet. Du har sorgligt nog hamnat i precis den fälla som många aningslösa gjort före dig när de tog ut sin allmänna pension i förtid som ett tillskott till lönen. Vad du kan göra är:

1) Sätt de 400 000 kronorna på ett sparkonto som ger mer än storbankernas nollränta. Det finns nischbanker som ger något högre sparräntor. Kontot ska vara utan uttagsvillkor och med statlig insättningsgaranti.

2) En del kan du sätta på ett fast-räntekonto, förslagsvis bundet ett år; ett riskfritt konto som ger något högre ränta än rörlig tremånaders. 

3) Försök jobba extra som tillskott. Kolla på nätet. Det finns många seniorpooler som söker arbetskraft. 

4) Tänk aktivt, inte passivt.

5) Kan du hyra ut någon del av din bostad? Du kan hyra ut skattefritt upp till 50 000 kronor om året.

6) Och du. 70 är ingen ålder. ”70 är det nya 50!” Det har du väl hört?

NUVARANDE Hur fyller jag ut min magra pension?
NÄSTA Hur ska jag fördela mitt fondsparande?