Hur gör jag för att slippa sex när maken super?

Fråga: Jag är en kvinna på 70 år och min man är 75. Vårt sexliv fungerar inte. Jag gruvar mig för varje natt. Min man är alkoholist – och en av orsakerna till att min lust är obefintlig är minnena av honom liggande nerkissad näst intill medvetslös. Hans förnekande och min skam.

Jag sköter allt i hemmet – handlar, lagar mat, tvättar, städar, snickrar, målar med mera, medan han ligger på soffan och dåsar. När vi lagt oss talar han om hur mycket han älskar och åtrår mig. Han vill då kela och ha sex, medan jag är trött och vill sova. Ibland ställer jag motvilligt upp – för husfridens skull.

Vi hade flera år då vårt sexliv låg nere. Den perioden tyckte jag var bra. Jag har föreslagit att vi ska gå på samtalsterapi eftersom vi har så olika uppfattning. Men han säger att han inte har några problem. Vi träffades för 15 år sedan och gifte oss för 10 år sedan. Jag var blåögd och insåg inte hans sprit- och alkoholmissbruk.

Vi har 4 vuxna barn var. De plus hans fyra syskon vet om hans besvär. Jag har stöttning av dem alla, de har försökt tala honom till rätta, men gett upp. Kan du ge mig ett råd?

MVH Hustru

Svar: Antagligen är det övermäktigt för dig att klara det här på egen hand. Du behöver hjälp.

Till att börja med finns era vuxna barn och hans syskon som en möjlig resurs. Men då måste du säga som det är till honom först. Ta ett djupt andetag och säg att du inte kommer att ha sex med honom, så länge som situationen ser ut så här. Dina villkor är att han ska ta kontakt med en alkoholmottagning eller AA, sluta ljuga om alkohol och sluta med tablettmissbruk.

Dessutom ska du inte göra allt jobbet hemma, utan kräva någorlunda jämlika arbetsinsatser. Det vill säga: inför ett strejktillstånd – jag menar allvar! Och du visar att du menar allvar. Ingen mat, tvätt eller sex om inte villkoren förändras. Ingen uppställning för husfridens skull. Det är meningslöst om ett förhållande ska vara jämlikt. Och då måste du ifrågasätta dina egna inre modeller om hur en kvinna ska vara i ett förhållande – och det kan vara svårt om du hållit på så här i 70 år!

Men här kommer barnen och hans syskon in som möjlighet. Du kan säga till honom att du kommer att informera dem om hela situationen – inklusive strejken! – om han inte ändrar sig, det vill säga en mild form av rimliga sanktioner. Och om han inte tror att han kan ändra sig, så gå med honom till Familjerådgivningen, så att ni och han får hjälp av proffs.

Det ingår också i din nya roll att kräva och få honom att gå med på saker, som du ställer som villkor för att fortsätta förhållandet.
Kvinnor som misshandlas får mannen att söka hjälp om de hotar att lämna förhållandet.
Du kanske måste ta till det vapnet också.

Tomas Böhm

NUVARANDE Hur gör jag för att slippa sex när maken super?
NÄSTA Jag vill inte bli en ful gammal kärring