Hur hjälper vi dottern till första lägenheten?

FRÅGA Vår äldsta dotter är 22 och hankar sig fram på dyra andrahandskontrakt. Hon har nu börjat plugga på universitetet och bestämt sig för att bo kvar i Stockholmstrakten – och har börjat bli sugen på eget boende. Hon har studielån och jobbar extra. Hon står i diverse köer och bosparar, men det dröjer innan det kan tänkas ge någon utdelning. Återstår då att köpa en bostadsrätt. Vi har sparat cirka 200 000 kronor som en insats till hennes boende, så hon har en i dessa sammanhang ”liten” peng. Jag gissar att en bostadsrätt i detta fall hamnar på mellan 1,5 och 2 miljoner kronor. Vi har ingen möjlighet att bistå med förskottsarv eller liknande, utan lägenhetsköpet måste baseras på lån.

Fråga 1: Hur kan vi som föräldrar hjälpa henne på bästa sätt? Vad finns det för olika lösningar vad gäller lån? Vilken lösning är tryggast och enklast? Vad finns det för fallgropar? 

Fråga 2: Vi vill kunna hjälpa hennes syster på samma sätt när hon ska skaffa bostad. Vad ska vi tänka på redan nu? 

Jag och barnens pappa är skilda och bor i var sin bostadsrätt. Jag har inga lån.

Tack för hjälpen! Ebba

 

BIRGITTA Det finns ingen enkel lösning. Problemet är att det är svårt att köpa dyrt för lite pengar.

Betänk att din dotter är student med studielån och utan fast inkomst. Du hjälper inte henne med att sätta henne i skuld med väldigt hög belåningsgrad. På en hausseartad bomarknad. Enligt dina uppgifter om ett inköpspris på 1,5–2 miljoner kronor och en kapital-insats på 200 000 kronor skulle belånings-graden hamna över det godkända bolånetaket på max 85 procent av inköpspriset. Med 200 000 kronor i kontantinsats kan man inte köpa bostad över cirka 1 300 000 kronor på grund av bolånetaket. 

Jag har också svårt att tro att en bank skulle bevilja en student utan fast inkomst ett bolån på över en miljon kronor. Det betyder att ni föräldrar
i så fall måste ställa upp på något sätt som medlåntagare. Vill ni det? Det medför begränsningar för er egen del. 

NUVARANDE Hur hjälper vi dottern till första lägenheten?
NÄSTA Ska jag ta ut pension i förtid?