Hur mycket förlorar jag på att gå i pension vid 61?

FRÅGA Hej Birgitta! Jag har arbetat i Stockholms kommun som nattundersköterska från 17 december 1998. Jag arbetar heltid.

Jag vill gå i pension tidigast 25 mars 2017, då jag blir 61. Min nuvarande månadslön är 24 120 kr, ungefär 350 000 kr/år före skatt.

När kan jag tidigast sluta jobba? Hur mycket förlorar jag på att gå redan vid 61?
Gör det någon skillnad om jag väntar ett år tills jag blir 62?

BIRGITTA Vänta! Annars riskerar du att gå i fällan. Du riskerar att bli fattigpensionär och dessutom under väldigt många år. Du har ingen skyhög lön. Pensionen blir därefter. Man måste kalkylera med det värsta för att uppnå det bäst möjliga. För så här illa är det:

Uttag vid 61 år av din allmänna pension: 
1. Om du samtidigt fortsätter att jobba till 65 = 17–22 procent lägre pension livet ut.
2. Om du slutar arbeta helt vid 61 = 30 procent lägre pension livet ut. Det blir stor skillnad för varje månad, för varje år du fortsätter att arbeta. 
Du kan välja en bättre jobbstrategi: 
3. Om du slutar jobba vid 67 får du 17,8 procent högre pension livet ut jämfört med om du slutat vid 65 år.

Vi kommer enligt färsk statistik att leva allt längre. Senaste framtidssiffrorna från SCB anger att om har du fyllt 65 lever du minst 25 år till. Under perioden 2014–2060 beräknas den återstående medellivslängden vid 65 års ålder öka från 21 år till 25 år för kvinnor och från 19 till knappt 24 år för män. Det är en ökning med cirka fyra år för kvinnor och fem år för män. 

Tänk efter. Hur mycket ska du leva på efter fyllda 61 år? Om du tar ut pensionen för tidigt? Slutar jobba i förtid? Råkar ut för skilsmässa? För tidigt dödsfall i familjen? 

Ett konkret råd är att omgående gå in på sajten minpension.se Där finns en pensionskalkylator som gör att du kan se exakt vad du får i pension. Här finns både din allmänna pension (inklusive premiepensionen), din tjänstepension och ditt privata pensionssparande. Om inte ditt privata sparande ligger inlagt kan du själv lägga in den uppgiften.

Du ska veta att det aldrig är för sent, att vid 50–60 års ålder, bättra på pensionen som ju faktiskt är en framtida lön. 

Tipslista:

• Ta bort återbetalningsskyddet i pensionsförsäkringen innan den börjar utbetalas. Det ger dig 18–20 procent högre pension.

• Kolla din tjänstepension. Byt till bättre om det går. Jämför tjänstepensioner på konsumenternas.se Du kan också ta hjälp av den nätbaserade flytt-tjänsten pensiono.se 

• Byt bort riskfyllda och dyra fonder, både i tjänstepensionen och i ditt privata sparande.

• Öppna ett skattegynnat ISK, investeringssparkonto. Spara 10 procent av din netto-månadslön. 

• Kolla dina försäkringar. Vad kostar de? Vad behövs?

Vill pigga upp dig med att citera det nya skallropet: ”70 är det nya 50”.

NUVARANDE Hur mycket förlorar jag på att gå i pension vid 61?
NÄSTA Café Opera-kändisarnas recept för en lyckad utekväll