Hur mycket ska mamma betala när hon blir min hyresgäst?

FRÅGA Min mamma som är född 1923 ska flytta till mig som är dotter. Hon får ta mitt uthyrningsrum som består av trinettkök, badrum, hall samt ett rum. En dörr in till min lägenhet finns, och hon har en egen ytterdörr. Vi kommer att äta tillsammans. Jag köper allt som behövs. Elen ingår i hyran.

Jag har självklart hemförsäkring som även täcker hennes rum. Morgontidning har jag som hon då även tar del av. Min fråga är, hur mycket ska mamma betala? Hon får i dag ut 9 195 kr i netto per månad. Hon har inga skulder.
En dotter

BIRGITTA Det bästa för er båda är förmodligen att sätta en marknadsmässig hyra. Kontakta intresseorganisationen Fastighetsägarna och hör vilken hyra som är rimlig på den ort där du bor. Med marknadsmässig hyra och med den inkomst din mamma har är hon sannolikt berättigad till bostads-tillägg. Du kan vända dig direkt till Skatteverket och få information om skatteeffekterna. Bra för dig att veta är att schablonavdraget för att hyra ut bostad eller lägenhet i år har höjts med 3 000 kronor till 21 000 kr.

Rådfråga även socialförvaltningen i din kommun. Det finns ju prislappar på vad gamla får betala för kommunal omsorg och äldreboende. Du kan hitta kostnadsberäkningar i Konsumentverkets broschyr Koll på pengarna, den finns att hämta eller skicka efter på webbplatsen konsumentverket.se

Du kan även ta del av beräkningar av levnadskostnader och budgetar från Institutet för Privatekonomi på Swedbank, swedbank.se/privat

Kolla också med ditt försäkringsbolag om din hemförsäkring gäller en hyresgäst. Det är inte alldeles säkert. Du kan behöva teckna en kompletterande försäkring som täcker din mammas behov.

NUVARANDE Hur mycket ska mamma betala när hon blir min hyresgäst?
NÄSTA Får jag bättre pris om jag säljer mina smycken i storstan?