Hur påverkar lågkonjunkturen och finanskrisen min pension?

FRÅGA: Hur påverkar lågkonjunkturen och finanskrisen min pension?

SVAR: Ja, lågkonjunkturen är här. Det är inte snack om saken. Ett knkret kvitto på den ”sanningen” är regeringens besked att man backar vad det gäller den höjda avgiften för A-kassan. Den måste sänkas, säger nu regeringen och sätter sig därmed i samma båt som oppositionen. Panik känner nog många när pensionen närmar sig och pensionskapitalet krympt ihop. För finanskrisen och börsraset har självklart påverkat och urholkat också värdet på ditt pensionssparande. Med det viktiga tillägget: just nu!

Så vad skall man som pensionssparare på gräsrotsnivå egentligen göra i denna oerhört svårbedömda period? Kasta sig på datorn eller på luren och säga: sälj allt jag har så att jag slipper förlora alla mina besparingar?
Nej gör inte det för Guds skull! Såvida du inte absolut är tvungen och måste ha tillgång till reda pengar just nu.

Den enkla sanningen är att det är billigare och mer givande att köpa in sig i ett bottenläge efter ett långvarigt börsras. Och handen på hjärtat: behöver du ta ut alla dina pensionsbesparingar just nu? Efter nedgång kommer ju uppgång.

Tänker man i sådana banor är det inte så dumt att avsätta en fast summa varje månad med autogiro till sin pensionssparande. Man kan ju alltid säga stopp.

Har du däremot pensionen i en kapitalförsäkring får du vara mer alert och vaksam. Den sparformen kräver att du håller koll på dina investeringsval i försäkringen. Innehållet i kapitalförsäkringen måste växa med minst 5–6 procent per år för att det skall vara lönt att investera i den sparformen.
   För att få en lägesrapport ringde jag upp PPM-myndigheten. Kristina Kamp är pressekreterare där:
   – PPM-sparandet betyder ganska lite. Det rör sig om mycket små pengar. Är du 65 år så får du i dag ut 150 kronor i månaden av PPM-sparandet. Med fortsatt kursras kan den summan nästa år minska med ca 40 kronor till 110 kronor i månaden. Värre är det med tjänstepensionen. Där kan det handla om stora pengar.

Kristina Kamp råder dig därför att kolla hur du har placerat dessa pensionspengar och hur lång utbetalningstiden är. Den brukar i regel betalas ut under en femårsperiod. Därefter får du ta ett snack med din bankrådgivare eller annan sakkunnig hur du bör agera. Gå också in på www.minpension.se och kolla hur ditt pensionsläge ser ut.

Vad som oroar Kristina Kamp mer är risken att bli arbetslös i den här åldern. I värsta fall i kombination med att man börjat tulla på pensionen i förtid. Typ om man vid 61 år börjat ta ut ca 25 procent av pensionen som sidoinkomst. En av fördelarna med detta är nämligen att man då i ”systemet” betraktas som pensionär och får ta del av många förmånliga rabatter i bland annat kollektivtrafiken.

Varning, varning. Detta är ekonomiskt gynnsamt enbart så länge du har en arbetsinkomst.

Omedelbart som du står utan jobb kommer A-kassan att reducera din A-kasse-ersättning med ungefär motsvarande procent. Och DET kan kosta dig massor av förlorade pengar. Som på inget sätt uppvägs av några trevliga pensionärsrabatter.

Kolla därför genast med A-kassan hur det förhåller sig för din del, om du har en sådan lösning. Man kan tydligen ”återkalla” ett förtida pensionsuttag.

En sak är viktig att komma ihåg: man tar ut hela sin pension vid 65 års ålder. Uttagen skall ju löpa under minst 20 års tid. Och under de 20 åren hinner pensionspengarna påverkas av både låg- och högkonjunktur. Därmed hinner de repa sig och växa till sig. Berg- och dalbanan mellan konjunkturerna finns ju alltid där.

Men tänk på en sak: De pengar du behöver inom ett till två års tid ska INTE vara placerad i aktiefonder. De ska stå på banken. Med bra ränta.

”Börsen är en sparbössa. Ingen plånbok”, som den alltid slagfärdige sparekonomen Claes Hemberg på Avanzabank säger.
Låt detta bli ditt mantra: Sök alltid låga avgifter på ditt sparande.
Claes Hemberg igen:
”Avgifterna är en verklig mal som äter uppo mer pengar än vi inser. Titta på fondavgifter, försäkringsavgifter, uttagsavgifter. De ska vara noll eller nära noll!”

NUVARANDE Hur påverkar lågkonjunkturen och finanskrisen min pension?
NÄSTA Hur gick det för Karin Nordvaller på Louvren?