Hur ska jag glömma hennes ord om exets kropp?

FRÅGA Jag vill börja med att säga att jag älskar denna kvinna, även om vi har haft problem sedan dag ett. Det började med att hon hade sex med min bror, dock innan hon träffade mig. Som man i min familj känner jag mig väldigt omanlig av att veta att min kvinna har varit med min bror. Men hon är underbar, en attraktiv kvinna i min egen ålder.

Det är en passionerad kärleksrelation vi har, fast med en massa osäkerheter och bråk. Nu är det hon som är svartsjuk då hon har hittat en gammal sida om mig på en dejtingsajt, där jag sökte kvinnor i en annan stad (när hon hade kastat ut mig en gång). Hon blev hysterisk och kastade saker på mig. Jag gav mig av men kom tillbaka och vi återförenades. Men sedan ville hon förnedra mig och började prata om sexet med exet, en anabolabyggd man, att det var hårda tag och att hans penis var större än min.

Och nu ska vi försöka gå vidare från detta, men jag kan inte få bort bilder i mitt huvud av henne och denne sexige man. Mitt självförtroende är inte på topp då det som 55-åring inte går att konkurrera med en atlet. Jag blir stum, tänker på min klena penis och att jag inte har hårt sex som favorit. Det är nästan så att jag känner mig kastrerad … Tänk om jag skulle göra som hon, nämna att mitt ex hade riktigt fasta bröst när jag vet att min kvinna har komplex för sina hängbröst – jag skulle aldrig göra det mot henne. Jag känner mig osäker och barnslig. Jag är rädd om henne, hon är ändå en guldkant i mitt liv. Hur ska jag få bort bilderna ur mitt huvud?

Passionsmorfar

PER Först av allt slår du fast att du älskar henne. Jag misstänker att du gör det för att försäkra dig om att jag ska läsa resten av brevet utifrån ditt klargörande. Om det fanns en rädsla för att jag annars skulle varit kritisk till ert förhållande så vore den inte helt obefogad. Det är många inslag i er relation som låter rejält destruktiva i mina öron. 

Men jag tror dessutom att deklarationen i början av brevet också är din egen motbild, som ett mantra mot de plågsamma bilderna i ditt huvud och förödmjukelserna er emellan. 

Redan från början har det funnits en tagg, ett minus på ditt konto i dina egna ögon – eftersom hon haft sex med din bror. Det har du tydligen kunnat sätta dig över under långa perioder, men du har aldrig glömt det och när din manliga självkänsla stukas kommer det upp till ytan med oförminskad styrka. 

Ni har verkligen nått riktiga lågvattenmärken i hur ni hanterar osäkerhet. Det verkar som om ni förväxlar passion med förödmjukelse och svartsjuka utspel. Att komma med sexuella jämförelser och kroppsliga pikar är ett skrämmande effektivt sätt att beröva varandra självförtroende och att urholka ert förhållande på tillit och samhörighet. Det är bra att du avhåller dig från att återgälda de senaste pikarna: två minus blir aldrig till plus i ett förhållande. Verbala slag under bältet gör för ont och går inte att ta tillbaka. Det ni kan göra är att försöka komplettera de gamla negativa bilderna med nya. Vad gör ni tillsammans när ni inte grälar eller är passionerade? Ni behöver dela upplevelser och ha något att prata om som inte handlar om er passion för varandra. Om det ska vara möjligt att vända blad och gå vidare måste ni både tro på och vilja hitta andra former för ert förhållande. Ni är tvungna att lägga korten på bordet och prata om er osäkerhet. Och ni måste sluta tro att smärta är en kvittens på verklig passion!

 

NUVARANDE Hur ska jag glömma hennes ord om exets kropp?
NÄSTA Hur ska jag skatta när jag säljer egendomen som jag ärvt?