Hur ska jag hantera att min älskade väljer sin sambo – av ekonomiska skäl!?

FRÅGA För ett par år sedan träffade jag en fantastisk man. Vi blev mycket förälskade, har mycket gemensamt, trivs i varandras sällskap, mycket kärlek och sex, allt var härligt. Men: han är sambo, men utan samliv på 20 år! De fortsätter ändå att bo tillsammans, fira jul och födelsedagar med barn och barnbarn. När jag frågar varför, viftar han bort det. Problemet är visst en ekonomisk sak! Och hans sambo har mest varit hemma och lagat mat. 

Jag har jättesvårt att acceptera detta, tycker förstås att det inte finns någon framtid för oss. Hur ska han lösa detta problem nu om han inte har tagit tag i det under 20 år?

Hans sambo har haft en stroke, är återställd och har dålig pension. Detta är hans argument, men de är så ihåliga, tycker jag. Hans sambo vet om mig, hälsar till mig och jag får presenter ibland!? Hans barn vet om mig, vi har träffats. Men de verkar ha haft en rätt trasslig barndom, deras mamma är knepig. Jag vill egentligen inte fortsätta träffa honom men är lockad av värmen, kärleken och sexet med honom. Blir faktiskt ofta irriterad på honom och försöker numera arbeta i stället för att träffa honom. 

Kan du förklara hur han tänker? Jag får inga vettiga svar och inser att detta är ett bekvämt liv för honom – och det gör mig förbannad förstås, på mig själv och på honom!

Katrin

 

PER Jag kan hålla med dig om att det blir en märklig situation när hans sambo hälsar och till och med skickar presenter till dig. När du säger att hans sambo ”vet om” dig antar jag att du menar att hon även känner till att hans och din relation inkluderar både sex och kärlek? Jag är oklar över om han verkligen har förespeglat dig att han ska skilja sig. Du skriver inte något om det i ditt brev. Så jag undrar mer över hur du själv tänker? Du räk-

nar upp en rad olika brister i deras äktenskap, men jag tror inte att den listan är en framkomlig väg för att påverka honom i riktning mot skilsmässan. Som du själv är inne på så är han ju medveten om, och har vant sig vid dem. Jag kan inte låta bli att tycka att det faktiskt låter mer som om både han och hans familj har inrättat sig i arrangemanget där du verkar ingå mot din vilja. Jag slås av tanken att det verkar som om de behöver dig för att allt ska kunna fortsätta som förut mellan honom och hans sambo. Det utesluter förstås inte att han kan ha äkta och starka känslor för dig, men det verkar i varje fall inte nu som att han har några avsikter att förändra sin familjesituation. 

NUVARANDE Hur ska jag hantera att min älskade väljer sin sambo – av ekonomiska skäl!?
NÄSTA När är det bäst att ta ut mitt individuella pensionssparande?