Hur ska jag skatta när jag säljer egendomen som jag ärvt?

FRÅGA Min fråga gäller försäljning av egendom som jag har ärvt av min mor som enskild egendom. Då vi nu inte har någon gåvoskatt, hur blir det? Har rustat för cirka 900 000.

Taxeringsvärdet ligger på 1 700 000, men gissar att marknadsvärdet är minst 2 miljoner. Hur ska jag skatta?

BIRGITTA Det är inte så svårt. Du äger egendomen och du vill sälja den. Att du fått fastigheten som enskild egendom har ingen betydelse. Möjligen kan det vara så att även den vinst du gör vid försäljningen utgör enskild egendom. Beror på vad som står i din mammas testamente typ ”samt även det som kommer i egendomens ställe”. Den slopade gåvoskatten har inte med försäljningen att göra. Vid en försäljning på öppna marknaden ska du betala en kapitalvinstskatt på 22 procent av nettovinsten. Du får dra av omkostnader, som renoverings- och investeringsutgifter samt mäklararvode. Jag utgår från att du sparat kvitto som bevis på utgifter som går att dra av.

Frågan är vilket ingångsvärde du ska ta upp. Antingen har du ett faktiskt anskaffningsvärde från din mors tid att utgå från. Eller så använder du ett schablonvärde. Detta kan bank eller mäklare hjälpa dig att reda ut. Du kan begära uppskov på reavinsten. Men frågan är om det är lönt. Den årliga ”skatt” du betalar på uppskovet motsvarar en räntesats på 3,25 procent.

Folk är så ryslans rädda för att betala skatt på sina vinster. Men det är väl lika bra att betala den skatt som ändå ska betalas förr eller senare och glädja sig åt den vinst man gör.

Obs! Man måste köpa ett dyrare boende än det boende man sålt för att få uppskov med reavinsten. Dessutom är max belopp för uppskov 1 450 000 kronor, så viss del måste man betala skatt på i vilket fall. 

 

Källa: Nordea

NUVARANDE Hur ska jag skatta när jag säljer egendomen som jag ärvt?
NÄSTA Jag vill ge mina barn en halv miljon var