Hur sparar jag säkert till barnbarnet?

 

 

Jag har ett barnbarn på 9 månader som jag vill spara långsiktigt åt. På Swedbank fanns “startkapital”, “kapitalspar”, “målspar” osv. Vad ska jag välja? Min dotter och jag är överens om att jag ska disponera pengarna och gärna placera i fonder. Men hur vet jag att mitt barnbarn får pengarna om jag dör? Fonderna står ju i mitt namn! Måste jag skriva testamente? Det låter krångligt. På en annan bank fanns möjlighet för föräldrarna att skriva på ett papper där de lovar
att inte röra barnets pengar fastän det står i mammans namn. Kan du ge mig ett råd?

Barbro

SVAR: Antalet “sparprodukter”, som bankerna vill sälja in till ivriga och generösa far- och morföräldrar, blir allt fler. Men var kallsinnig och jämför. Alla nya kluriga upplägg kostar. I avgifter.
Det vanligaste rådet är att spara i eget namn. Gåvo- och arvsskatterna är ju borta. Ett kompletterande testamente är en enkel lösning. Då har du ju säkrat att DU har koll på pengarna. Jag är mer tveksam till lösningen att spara i mammans eller pappans namn. Frågan är om ett skriftligt löfte att inte “tulla” på barnens pengar håller juridiskt. Vid en tvist.

Den långa spartiden – på 18 år – gör att du kan ta en viss risk i din investering. Historiskt och långsiktigt har det varit lönsamt att investera i aktier. Bästa valet, tycker jag, är då att spara i aktiefonder med låg avgift och som tillåter ändrad riskprofil under spartidens gång. Utan att detta medför extra kostnad. Månadsvis insättning med en fast summa, som med automatik dras från ditt konto, är en praktisk lösning.

Du kan även spara i en kapitalförsäkring i eget namn och skriva in ditt barnbarn som förmånstagare. Men då bör du också skriva att det ska vara särskild överförmyndarkontroll på sparkapitalet så länge barnbarnet är omyndigt. Du kan också öppna en aktiedepå hos nätmäklare. Där är avgifterna ofta lägre än hos de traditionella bankerna.

Det finns – för den försiktige – så klart valet att spara på bankkonto. Flera banker har höjt sitt
räntelockrop till 5 procent på vanligt sparkonto. Men du bör absolut förvissa dig om att det finns statlig insättningsgaranti och hur högt det säkrade beloppet är.

Ta därför gärna kontakt med den oberoende Konsumenternas Bank- och Finansbyrå. Fråga vad som finns att välja på, vad som är ett bra, alternativt dåligt val och vilka avgifter som är rimliga.
Ett extra tips: Rädda kapitalet åt ditt barnbarn även när han eller hon är vuxen och kanske lever i ett parförhållande. Gör därför sparandet till enskild egendom.

NUVARANDE Hur sparar jag säkert till barnbarnet?
NÄSTA Vem ärver om svärfar går bort?