Hur sparar jag utan att gynna ockrarna?

FRÅGA Hur sparar man med extra hög ränta utan att gynna ockerränteföretag? Jag misstänker att de som ger högre ränta gör det med pengar som de suger ut ur folk som låtit sig luras till gräsligt dyra snabblån. 

Misstänksam

 

BIRGITTA Det är sunt att vara vaksam och ifrågasätta både väldigt låga och väldigt höga räntor. Men du jämför äpplen med päron.

Du syftar med stor sannolikhet på de företag som förmedlar sms-lån som skinnar människor med räntor som kan hamna över 1 000 procent. Om detta har det skrivits mycket och kritiskt under senare tid. I år har Finansinspektionen fått sanktionsmöjligheter mot dem som bryter reglerna.

Så till frågan om sparräntor. I dag förekommer stor skillnad mellan bankerna. Nischbankerna prispressar och lockar till sig allt fler kunder. 

En hög inlåningsränta betyder inte per automatik att låneinstitutet är skumt. Men du ska vara noga med att välja ett konto med statlig insättningsgaranti. Denna ligger i dag på motsvarande 100 000 euro. På konsumenternas bank- och finansbyrå, konsumenternas.se, kan du jämföra villkor och räntesatser. Alla konton som jämförs på denna webbplats omfattas av statlig insättningsgaranti. När jag senast kollade bästa rörliga ränta, utan bindningstid och med fria uttag, låg den som exempel på 3,15 procent hos en av nischbankerna.

finansportalen.se och privataaffarer.se kan du leta efter högsta sparränta med insättningsgaranti, med villkor som passar dig. Ju längre bindningstid, desto högre ränta är regel. Men det kan också vara dumt att binda på för lång tid eftersom räntan i nutid är mycket nyckfull.

NUVARANDE Hur sparar jag utan att gynna ockrarna?
NÄSTA Vågar jag låna på min bostad?