Hur värderas min arbetsinsats om jag bor i och sköter hans fastigheter?

FRÅGA Har träffat en änkeman i tre år som har fyra vuxna barn. Jag är även änka. Mannen äger tre fastigheter värda 7,5 miljoner, inga lån på dessa. Han vill att jag ska flytta till honom och bo där vilket är helt okej för mig men:
1. Jag förlorar avkastning på att inte köpa ett gemensamt hus.
2. Hur värdesätter man att jag hjälper till med underhåll på dessa fastigheter?
3. Jag kommer också att sköta markservicen, det vill säga städning, tvätt, matlagning med mera medan han kan fortsätta jobba. Hur värderar man det?
Han har friat till mig och även pratat om äktenskapsförord.
Jag kommer att göra livet bekvämt för honom. Han kan lägga tid på att tjäna pengar på sin firma medan jag städar huset eller hjälper till med underhållet i fastigheterna.
Gör jag detta i tio år får jag inte del av den avkastning som jag skulle ha fått om vi hade gemensam bostad. Att köpa in mig i fastigheterna hade varit det enklaste men ett hus ska skrivas över till ett av barnen inom fem år. Den andra har han som ett sommarprojekt tillsammans med sina barn. Ett inköp är inget alternativ. Annan lösning?

Tacksam för råd


BIRGITTAS SVAR
Är det en hushållerska och fastighetsskötare han vill ha? Då tycker jag att han ska anställa en sådan omgående. Mot sedvanlig betalning, det vill säga lön. Det förefaller en aning gammalmodigt att försöka gifta sig till de tjänsterna.
Bra affärsidé för hans vidkommande. Usel för ditt bästa. Du får betala ett högt pris för ett sådant äktenskap.

Men du tycks redan ha svaret klart för dig. Att köpa in sig i hans egendomar blir dessutom en osäker affär. Hans barn är särkullbarn och kommer att ärva honom direkt. Att lösa ut dem skulle bli besvärligt och dyrt. Samboskap och gemensamt ägande med särkullbarn är alltid en vansklig historia. Bry dig inte om att spekulera i värdet av hans fastigheter. Vill du äga något själv så tycker jag att du ska kolla om din ekonomi räcker till att skaffa dig en egen fastighet/bostad som trygghet. En sådan stiger i värde och är en bra långsiktig investering, vilket din änkeman mycket väl vet.

Jag tycker att du ska tala med din bank, en bra jurist och med lämplig facklig organisation för att reda ut vad dina tjänster och dina arbetsinsatser kan vara värda. Att han anställer dig i sitt företag som fastighetsförvaltare och du får lön för mödan kan ju vara ett sätt att lösa ”problemet”.

I ett sådant anställningsavtal ska dina arbetsuppgifter också vara konkret angivna. Den lönen kan du sedan kanske använda på ett smart sätt för att trygga din egen pension. På tal om pension så kan din eventuellt blivande make även avsätta medel till din pension via sitt företag för att trygga din ålderdom.

Ta reda på vad en kombinerad hushållerska och fastighetsskötare ska ha i lön. Och red ut vem som ska stå för era löpande hushållsutgifter.

Vill han ha dig som hustru och leva med dig så får han ju visa dig respekt även i dessa viktiga ekonomiska frågor. Se till att ha en ekonomisk uppgörelse på papper och med jurist eller advokat som rådgivare INNAN ni gifter er, eller flyttar samman.
Det är inte rimligt att du ska arbeta gratis åt honom.

NUVARANDE Hur värderas min arbetsinsats om jag bor i och sköter hans fastigheter?
NÄSTA Kan jag skicka faktura på skadorna som jakthunden åsamkade vår bil?