Jag är 53, hinner jag spara ikapp till pensionen?

FRÅGA Hjälp! Jag är 53 år, ensamstående, äger en bostadsrätt med lån på 1,7 miljoner och har ännu inte börjat pensionsspara. Jag har också varit passiv och inte valt egna PPM-fonder. Jag vill gärna gå i pension vid 65, men hur mycket borde jag spara om jag börjar i dag?

Anonym

BIRGITTA Hög tid ja, men absolut inte för sent. Däremot får du gräva rätt ordentligt ur din månadslön om du ska hinna få ihop ett tillfredsställande pensionstillskott. Att dutta in ett sparande på bara någon tusenlapp i månaden under de kommande tolv åren räcker inte långt. Den allmänna pensionen beräknas hamna på cirka 60 procent av en slutlön, möjligen mindre än så. På det läggs din tjänstepension och därutöver kommer ditt privata pensionssparande. Att hamna på nivån 80 procent av slutlönen brukar många tycka är okej.

Här ett räkneexempel från SEB:s privatekonom Gunilla Nyström: Kan du sätta av 3 000 kr i månaden under tolv år och lyckas få 5 procent i avkastning per år har du netto cirka 540 000 kr på 65-årsdagen. Pytsar du sedan ut dessa pengar att dryga ut pensionen med under perioden 65–75 år får du ett tillskott på 4 500 kr per månad.

Frågan är dock, är min egen reflektion, om den gamla avkastningsschablonen på i snitt 5–7 procent om året på börskopplat sparande, håller på sikt med tanke på dagens befarat långvariga finans- och börsoro.

En generell tumregel är att spara 10 procent av inkomsten efter skatt. Det är bara att räkna ut om det räcker för att täcka ditt sparbehov. Tänk på att det kanske inte är nödvändigt för dig att binda sparkapitalet i ett avdragsgillt pensionssparande. Du kan spara i vanliga fonder. Men för jösse namn, se då till att välja fonder med låg avgift i kombination med bra historisk avkastning.

Var inte alltför bekymrad över att du varit passiv med din PPM-pension. Dina pengar har förvaltats i en generationsfond inom Sjunde AP-fonden. Ett bra val om man vill slippa spela hasard med sitt premiepensionskapital.

NUVARANDE Jag är 53, hinner jag spara ikapp till pensionen?
NÄSTA Min man vill att jag börjar betala hyra