Jag är fruktansvärt svartsjuk

FRÅGA Svartsjuka är mitt problem. Jag och min kvinna har varit tillsammans i många år. Hon har lite problem med sin ilska (hon har adhd). För ett halvår sedan gjorde vi – återigen – slut.

Efter ett kort tag träffade jag en ny kvinna som gav mig allt som jag saknat i mitt förra förhållande; respekt, kärlek och så vidare. Även mitt ex träffade en ny, N.

Men efter några månader började mitt ex höra av sig, saknade mig, sa att hon älskade mig. Vi blev tillsammans igen. Men hon har fortfarande daglig kontakt med N! Jag känner mig svartsjuk och har berättat det. Varje gång vi gjort slut har hon haft sex med någon, och det har gjort att jag blivit osäker, även om jag litar på henne. Hon visar nu att hon har förändrats.

Jag vill inte be henne att säga upp kontakten med N, även om jag vill det innerst inne och önskar att hon gör det själv utan att känna sig tvingad.

Dolly

PER Det är inte bara svartsjuka som är ditt problem. Du har försakat en relation där du fick känna kärlek och respekt, men ändå kunde du inte stanna. Varför inte? Saknade du turbulensen och de starka känslorna? Blandar du ihop dem med kärlek? Blir svartsjukan för dig ett tecken på att relationen är omistlig och äkta? Egentligen är det inte att undra på att du känner dig frustrerad.

Jag tror inte att du ska hoppas på att din flickvän säger upp kontakten med N av fri vilja. Kanske du i stället ska försöka bli vän med N? Det skulle kanske avdramatisera situationen. Inom parentes nämner du att din partner har diagnosen adhd. Tror du att det kan bidra till era svårigheter? Det skulle kunna vara så att ni som par har behov av att prata med något proffs som kan hjälpa er att kommunicera med varandra.

Det vore så mycket enklare om vi bara blev kära i dem som kan göra livet lätt för oss. Men de flesta har ett glapp mellan vad vi vet att vi borde ha och vad som lockar oss i ett förhållande. Den spänningen är kanske oundviklig, men om glappet är för stort, blir det problem. Då måste du fråga dig själv varför du väljer att återgå till en knepig relation där du inte tycker att du blir respekterad fullt ut.

NUVARANDE Jag är fruktansvärt svartsjuk
NÄSTA Mina barndomsupplevelser plågar mig