Jag är ihop med en mytoman

FRÅGA Jag är ihop med en mytoman. Han förnekar förstås att han ljuger, men han ljuger hela tiden. Även om småsaker. Han kan inte komma hem för sent utan att skylla på något som man förstår är ljug.

Jag litar inte på honom. Ska man ge upp om sådana här personer? Det tär på mig. Annars tycker jag om honom. Han är omtänksam. Tror att hans ljug handlar mycket om att vara människor till lags. Inklusive mig.
Susanne

SVAR När någon ljuger ständigt finns det ofta en lång och komplicerad historia bakom. Hos vissa har det grundlagts tidigt i barndomen, när man börjat förändra eller förbättra sanningen alltmer.

Till slut ljuger man även om saker där sanningen inte skulle vara svår att säga. Som om det alltid är bättre att ljuga, oavsett vad det gäller. Det måste vara oerhört svårt att vara tillsammans med någon som inte går att lita på.

Tillit är ju bland det mest grundläggande i ett förhållande. Du måste själv försöka väga för och emot, men framför allt bör du uppmana din pojkvän att söka hjälp hos en samtalsterapeut, oavsett hur ni gör med förhållandet. Jag tror det är ett allvarligare problem än att han vill vara folk till lags, för det kan man vara utan att ljuga.

NUVARANDE Jag är ihop med en mytoman
NÄSTA Min 88-åriga mamma raserar mit privatliv