Jag är orolig för att min man tappar kraften och minnet

FRÅGA Medan han fortfarande arbetade var min man en framgångsrik egen företagare och vi har alltid haft det bra ekonomiskt, nu också. Han sålde företaget för tre år sedan och nu är han 72 år (jag är 66), och jag tycker att han börjar tackla av på olika sätt. Förut var det han som fixade precis allt, men han är sig inte lik.

Vår dotter ser inget av detta när hon tittar in, men jag som delar vardagarna med hennes pappa blir orolig och trött på hans slarvighet och dåliga humör. Hon blundar för att han somnar flera gånger under middagar och att han glömmer massor av enkla saker.

När jag föreslagit att låta en läkare undersöka honom slår hon bara bort det. Jag har nog mig själv att skylla för jag har liksom täckt upp för honom rätt länge. Nu, när jag försöker få förståelse för att det kan vara jobbigt att ha hand om pappa, fräser hon bara något om hur han faktiskt försörjt familjen alla år.

Hon har alltid sett upp till sin pappa. Det har till och med ökat på sistone. Hon kan snäsa av mig med kommentarer som ”pappa är nog fortfarande smartare än någon av dina gamla väninnor” när jag ger luft åt min oro. Det känns som att bli slagen på fingrarna. Hur ska jag få henne att förstå att det här börjar bli väldigt svårt för mig? 

Agneta

 

PER Det här är en jobbig tid för er, även om ni förhåller er till din mans förändring på olika sätt. Jag fastnade i din formulering för att du har ”täckt upp” för honom. Betyder det att du har försökt skona din dotter från att se hur det varit ställt? I så fall får du räkna med att det tar tid för henne att komma i fas. Det vore bra om hon har möjlighet att vara tillsammans med sin pappa lite längre och på tu man hand så att hon själv får upptäcka hur det står till. Samtidigt tror jag hon anar det, även om hon inte tillstår det inför dig och kanske inte ens inför sig själv. Det är därför som det blir viktigt för henne att kompensera genom att idealisera honom extra mycket nu och att uppehålla sig vid hur han var i sin krafts dagar.

Du talar om det som sker som att han håller på att ”tackla av”. Det antyder att du tänker dig att det bara kan gå åt ett håll. Men jag tycker att det finns en del att fundera på. Kan han vara deprimerad efter att ha sålt företaget och tidigare varit van att ha mycket att stå i? Han är lite för ung för att man ska förklara hans förändringar med normalt åldrande, tycker jag.

Det är en bra idé att han får genomgå en undersökning. Vet inte hur mycket du kan prata med din man om detta, men att din dotter tycker att det är onödigt är definitivt inget skäl att avstå.

NUVARANDE Jag är orolig för att min man tappar kraften och minnet
NÄSTA Jag har förlorat kontakten med min syster