Jag är osäker på vår 30 år långa relation

FRÅGA Behöver hjälp för att försöka gå vidare. Min sambo träffade en annan några gånger efter en fest när jag var höggravid med vårt första barn. Jag talade om detta för mina föräldrar och – numera före detta – vänner och fick då ett idiotiskt råd som jag tyvärr också följde: Låt honom hållas, han tröttnar snart. Det gjorde han ju också, men då var skadan redan skedd. Vi levde som vanligt mellan hans dejtande. 

Detta hände för 30 år sedan. Vi har jobbat på vår relation, har gemensamma intressen, pratat och fått fler barn. Men så lånade jag hans dator i somras. Då hade han för några år sedan varit inne på dejting- och porrsajter, bara tittat samt skickat ett mejl till en granne och frågat om de kunde ses, hon hade dock avböjt. Då var det mycket tråkigheter runt oss så han flyr lätt. 

Varför han inte tagit bort detta kan han inte svara på. Barnen är stora – nu är vi tillbaka på ruta 1 och behöver proffshjälp denna gång. Ska jag kämpa för oss eller bara för att själv överleva? Vi har försökt prata, men det blir bara gråt.

Agneta

 

PER NAROSKIN Du börjar ditt brev med att berätta om din mans första otrohet. Den inträffade för 30 år sedan, men det stora svek han begick den gången har levt kvar inom dig hela den här tiden. Jag befarar att ditt förtroende för honom försvagades redan från start och skapade en olycklig slagsida i ert förhållande. Trots det har ni lyckats skapa ett bra familjeliv på många plan. Av din beskrivning får jag inte intrycket att han tänkt göra verkliga utbrytningsförsök, snarare låter det som olika sätt att experimentera vid sidan av ert gemensamma liv. 

Det är klart att man kan ägna sig åt fantasier om andra ibland även om man har ett bra förhållande, men det förutsätter att man håller sig till fantasier. När din man börjar agera och involverar andra så punkterar han oundvikligen er samhörighet. Jag blir inte helt klar över om han under alla år fortsatt ha affärer, sådana som du känt till eller sådana som du kanske bara anat. Det du hittat i hans dator river i alla fall upp gamla sår. 

Ni har levt lång tid tillsammans och, precis som du konstaterar, är förutsättningarna annorlunda nu när barnen är stora. 

Du har rätt i att ni behöver proffshjälp. Det finns många frågor att ställa er själva och varandra. En är förstås varför din man söker spänning utanför ert förhållande. Men lika viktigt är vad du själv längtar efter och saknar i ert samliv framöver? Vad hände med era gemensamma intressen? Av de sista raderna i ditt brev förstår jag att det fallit på din lott att kämpa för ert äktenskap medan du upplevt att han flytt undan svårigheterna. Han måste också vilja vara delaktig om det här ska bli startpunkten för en ny fas i livet för er tillsammans.

 

NUVARANDE Jag är osäker på vår 30 år långa relation
NÄSTA Jag vill inte leva i koppel