Jag bävar för ensamheten i sommar

FRÅGA Snart är det semestertider och jag är mol allena. Mina väninnor är nykära och umgås mest i par nu igen. En snabb lunch då och då är vad de har tid för. Min dotter har fullt upp. Jag låtsas som att jag har det bra och spännande på egen hand men känner mig övergiven. Sist tog jag en weekendresa på egen hand till Berlin och det var väl rätt okej men egentligen rätt trist. 

Har inte bestämt något på semestern – är mottaglig för förslag, om jag säger så. Ska väl göra nåt med dottern men det brukar bara vara ett par dar. En inbjudan till en midsommarfest kan jag väl se i stjärnorna efter…

Vad ska jag göra? Ska jag erkänna för mina vänner att jag känner mig övergiven? Dottern vill jag absolut inte belasta, vill att hon ska tro att hon har en mamma som har det bra. I tv-programmet Babel är allt så enkelt, där löser man sina problem genom att läsa en bok. Gud ska veta att jag har läst många böcker.

Solo

Svar Jag möter ofta det här problemet. Du har rätt i att böcker inte löser allt! Sympatiska, attraktiva kvinnor som inte träffar någon att dela livet med. Det kan tyckas som ett mysterium, men det verkar bestå av olika beståndsdelar, där du självkritiskt behöver kolla vad som kan gälla dig, och vad du kan förändra.

Du behöver hitta mötesplatser, där folk som du tror att du har något gemensamt med brukar träffas – föreningar, intresseområden och så vidare. Men det förutsätter att du förhåller dig öppen och tar initiativ! Många som levt som singlar ett tag blir vana vid att hålla sig för sig själva eller invänta andras initiativ. Vill du träffa en ny väninna eller en man som eventuellt kan bli något mer? Det behöver du ju inte bestämma, men om du nätdejtar, blir det ju nödvändigt att specificera.

Om du berättar för dina väninnor – vilket låter som en bra idé – behöver du också säga vad eller vem det är du saknar. Om dina väninnor är engagerade, kanske de skakar fram en bror, kusin eller frånskild bekant, som de tror att du skulle kunna gå ihop med. Men då måste du förhålla dig öppen.

Allt det här låter som självklarheter, men jag tror det avgörande är att du öppet visar för de närmaste väninnorna och din dotter hur du känner dig, så att du inte låtsas genom att spela tapper! TB

NUVARANDE Jag bävar för ensamheten i sommar
NÄSTA Hur tecknar jag en försäkring som utlandssvensk?