Jag dricker mer som pensionär

FRÅGA Sedan jag blev pensionär har jag allt oftare börjat dricka vin till lunchen.

Det började som ett firande för att jag äntligen kan göra vad jag vill. Min väninna, som också gick i pension, och jag kände oss lite busiga när vi träffades på vinluncher.

Nu tänker jag att jag ska sluta med den här nya vanan, men suget är stort. Jag tänker att jag inte ska köpa hem vin men mina ben går nästan av sig själva till bolaget. Och när jag väl öppnat en flaska så fortsätter jag.

En annan väninna sa att det inte är farligt att dricka i vår ålder och att jag lugnt kan unna mig denna guldkant. Är det så? Eller riskerar det att bli värre med åren? Jag dricker inte på kvällen, ja, ibland förstås.

La vie en rosé 

PER Det är bra att du reagerat på ditt nya sätt att dricka efter pensioneringen. Det låter som att du har anledning att göra något åt det. Som du vet så handlar drickande inte bara om hur mycket, utan även när och på vilket sätt, man dricker. Dricker du på luncherna så blir du trött på eftermiddagen vilket går ut över ditt umgänge med anhöriga och försämrar din nattsömn. Redan nu upplever du att du har sämre koll än du skulle önska och att du inte klarar av att sätta gränser för din alkoholkonsumtion. 

Ta kontakt med en alkoholrådgivning. Det finns många att välja på; både sådana som du besöker och andra som du kan ringa till och vara anonym om du tycker att det är känsligt att prata om det här.

Varför skulle det inte vara farligt att dricka i din ålder, menar din väninna? För att du sannolikt kommer att dö av ålder innan skadeverkningarna av alkoholen hunnit bli för stora? Om det är så hon menar så tycker jag att det är cyniskt. Eftersom du helt klart har svårt att bemästra vardagsdrickande, tycker jag att du ska börja träffa andra väninnor som inte uppmuntrar till det. Försök hitta en annan och bättre guldkant i tillvaron!

NUVARANDE Jag dricker mer som pensionär
NÄSTA Modetipset: Sommarhatten!