”Jag förlorar lantstället vid skilsmässan”.

FRÅGA Min man och jag ska separera efter 37 år. Vi har ett underbart lantställe som kommer från hans sida. Det är skrivet så att jag inte har någon del i huset i händelse av till exempel skilsmässa. Under åren har jag naturligtvis köpt husgeråd, textilier, verktyg med mera. Kan man värdera dessa lösören på något sätt och kan/ska jag kompenseras för detta?

Rätt ska vara rätt

BIRGITTA Det bästa du kan göra är att sätta dig ner och tala med din man och framföra dina synpunkter: Din skäliga rätt att bli kompenserad i någon form för dina ekonomiska insatser under årens lopp.

Hoppas förresten att du har sparat kvitton som bevis. Förhoppningsvis har du möjlighet att försörja dig själv efter skilsmässan. 37 års äktenskap antyder att du är i 60-årsåldern. Att hitta ett nytt jobb i dag och i din ålder är inte lätt.

Vid en skilsmässa med ojämlika ekonomiska villkor, där den ena parten inte har en chans att på kort sikt hitta egen försörjning, är det emellertid inte helt uteslutet att en rättstvist slutar med att din man får bidra till din försörjning, under kortare eller längre tid.

Jag trodde till för bara en tid sedan att den lösningen tillhörde en förgången tid. Men den försörjningsplikten kan man tydligen döma ut även i dag, förvånande nog. Jag tycket att du omgående ska anlita en duktig skilsmässoadvokat för egen del.

NUVARANDE ”Jag förlorar lantstället vid skilsmässan”.
NÄSTA Önskar du livet ur dina föräldrar?