Jag vill flytta in hos min särbo. Men hur säkert sitter jag i boet?

FRÅGA Jag är särbo med en man sedan snart åtta år. Mannen äger ett hus, har inga lån, är frånskild och har barn från tidigare äktenskap. Han har skrivit testamente till sina barn som ska ärva honom när han dör. Inga andra papper är skrivna (såvitt jag vet).

Jag har en bostadsrätt och har lån på denna bostad. Hur ser oddsen ut för mig om jag flyttar in i hans hus? Vad händer om min särbo dör före mig och jag bor i huset? Vad bör vi skriva för att jag då ska kunna bo kvar? 

Det hela känns mycket osäkert för mig och jag vill inte lämna min bostad utan att veta hur det fungerar. Ska jag hyra ut i andra hand? Jag har själv tre barn från tidigare äktenskap/samboskap.

Hoppfull

 

BIRGITTA ”Min man tar hand om mig och min ekonomi”. Önskedrömmen om en traditionell köns- och rollfördelning, den är precis just det: En dröm. Och en falsk illusion om att mannen din står för ekonomisk trygghet. 

Så: Behåll din bostadsrätt! Sälj den inte. Blanda inte samman era ekonomier. Gör dig inte ekonomiskt avhängig. Värna om din integritet och en självständig ekonomi. Fortsätt vara glada i varandra som särbor. 

Eller: Hyr in dig hos honom och betala hyra och dela på hushållskostnaderna. Jag håller just på att gå igenom alla frågor och svar i M-magasin sedan starten 2006. Överblicken ger perspektiv. Samma elände hela tiden med kvinnor som ständigt underordnar sig, som inte vågar ställa normala krav, av rädsla för att sabba sin relation. Kvinnor som ofta drar det kortaste strået, både känslomässigt och ekonomiskt.

Slutsatsen är enkel: Vill man flytta ihop efter tidigare liv på var sitt håll, bör man fortsätta sköta sin egen ekonomi och helst inte köpa in sig i varandras tillgångar! 

En praktisk lösning på kort sikt för er är att du provbor. Under tiden kan du hyra ut din bostadsrätt, under förutsättning att bostadsrättsföreningen går med på det, förstås. Att hyra ut i andra hand är numera rejält skattegynnat. Du kan på årsbasis hyra ut din bostad för upp till cirka 50 000 kronor utan att betala skatt. 

Men du! Är kärleken värd ett riskfyllt ägarkrångel, med hans barn som kommer att stå och knacka på dörren den dagen deras pappa är död? Har du då råd att lösa ut deras arvsdel i bostaden till marknadspris? 

För så ser det ut. Flyttar du in hos honom måste du vara beredd på att flytta ut om han dör först. Du kan inte få en hållbar garanti för att få bo kvar i hans hus om han dör före dig. Är det inte av nöden tvunget – så låt bli.

Gör dig inte ofri.

 

NUVARANDE Jag vill flytta in hos min särbo. Men hur säkert sitter jag i boet?
NÄSTA Vem skulle du vilja se som Årets Mappie?