Jag har pengar efter skilsmässan – men ska jag låna till en bil?

FRÅGA  Jag läser alltid dina kloka råd. Nu behöver jag några själv. Jag är 59 år och har gått igenom en mycket besvärlig skilsmässa där mannen inte ville ”släppa till”. Men tack vare en underbar jurist är den biten klar.
Nu till det roliga. Jag har efter att köpt ny bostad, möbler och lite annat smått och gott en slant kvar som jag vill placera på bästa sätt. Drygt en miljon.

Jag är ju som du ser inte helt ung så jag vågar inte ta risker. Är en riktig fegis. Jag har en månadslön på mellan 13 000 och 14 000 (jobbar 75 procent) men jag brukar fixa lite extra tid och då blir det lite mer. Detta räcker gott och väl för jag har superlåg hyra och INGA skulder. Min pension kommer att bli låg av olika anledningar. Men jag vill leva både nu och sen.
Jag vill köpa en bil. Ska jag ta av kapitalet eller låna?

Lilla Jag

BIRGITTA  Först och främst tycker jag att du ska köpa en bil för pengarna. Ta lån? Nej, absolut inte. Varför det? Du har ju eget kapital som räcker många år.
Men det finns ju dyra bilar och billigare. Nya bilar sjunker snabbt i värde. En bra begagnad är inte fel. De kan dessutom se ut som nya…

Din pension kommer att bli låg. Nu drabbar det inte dig så illa eftersom du är både stadd vid kassa och har låga fasta kostnader och uppenbart ett glatt humör. Den kombinationen hjälper!
För att få bostadstillägg som pensionär får man inte ha en förmögenhet på mer än ungefär 100 000 kronor, värdet av egen ägd bostad räknas inte in i förmögenhetsunderlaget. Med din förmögenhet är du inte berättigad till bostadstillägg – men vad gör väl det! Du har ju ett bra kapital som du kan använda för att pytsa ut ett litet tillskott till din lön varje månad.

Hur ska denna miljon då placeras?
Jag gillar din inställning att vara ”feg” så nära pensionen. Med den fullständigt opålitliga börsutvecklingen och det instabila finansiella läget globalt, ska man inte spela på risk med pengar man inte är beredd att förlora. Det går absolut inte att räkna med den traditionella schablonen som hävdar en årlig snittillväxt på 5–6 procent på sparande i fonder eller aktier. Välj att vara feg. Det är klokt och modigt.

Många banker eller försäkringsbolag vill nog råda dig att köpa deras olika och avgiftsbelagda och ”säkra” sparprodukter eller olika fondkombinationer. Det skulle jag undvika. Köpt säkerhet i paketlösningar typ aktie-indexobligationer, fond i fond eller hedgefonder kostar i avgifter.

I stället skulle jag välja att övervintra miljonen på ett tryggt och vanligt, obundet sparkonto. Det finns i dag räntor på upp mot 3,25 procent på konton med statlig insättningsgaranti, vilket är en förutsättning för en säker placering.

Jämför olika sparräntor och villkor på den oberoende sajten konsumenternas.se. Finansportalen.se är en annan sajt med bra och överskådlig information.

Det är ingen brådska med att utsätta denna guldklimp för risken med en börsrelaterad placering i nuläget. Cash is king.
Institutet för Privatekonomi har räknat på din situation, för att ge en allmän fingervisning om vad låg lön i dag ger för pension om en handfull år. De räknar så här: Om pensionen ligger på 65 procent av 15 000 kr, blir den efter skatt 7 900 kr. I dag får du kanske ut cirka 11 900 kr efter skatt per månad. Skillnaden: 4 000 kr per månad, eller 48 000 kr per år. Miljonen skulle räcka drygt 20 år för att täcka mellanskillnaden.

NUVARANDE Jag har pengar efter skilsmässan – men ska jag låna till en bil?
NÄSTA Min väninna i Grekland har fått ärva – kan hennes make göra anspråk på arvet?