Jag har plötsligt fått hela ansvaret för min sambos barn

Fråga: Min sambo och jag har två små barn ihop. Han har två pojkar sedan tidigare, 15 och 17 år. Sedan många år tillbaka har han jobbat i Norge varannan vecka och har pojkarna varannan vecka.

Nu har hans förra fru OCKSÅ skaffat sig ett distansjobb. Det betyder att hon inte kan ta hand om dem när min sambo är på jobb. Utan att diskutera med mig först har de lämpat över fruns ansvar för barnen på mig!
Jag vet att det här är deras hem. Och de har självklart rätt att komma och gå här hur de vill med egen nyckel även när pappan är borta.

Jag har fullt upp att hinna med småbarnen. Tonåringarna hjälper inte till med hushållsarbetet.

Fundersam

Svar: Det är lätt att glömma att man i styvfamiljer måste prata minst dubbelt så mycket om olika planeringsfrågor, jämfört med vanliga familjer där barnen är gemensamma. Självklart måste din man diskutera med dig först och främst, om hur ni ska göra. Därefter kan han prata med barnens mamma. Ni måste försöka backa till ruta 1. Vad kan du acceptera och vad är det han ska förhandla med förra frun om? De måste planera sina distansjobb utan att räkna med att du rycker in!

Om du vill hjälpa till, så ska det vara frivilligt, inte nånting du bara ska behöva acceptera som ett faktum.
Och i så fall måste du ge ett förhandlingsbud om vad som ska gälla, bland annat hur mycket tonåringarna ska hjälpa till, och att de måste följa de gränser du sätter för dem. Det underlättar förstås om du har hyggliga relationer med dem, så att de är med på att vara med dig och följa dina villkor.

Tomas Böhm

NUVARANDE Jag har plötsligt fått hela ansvaret för min sambos barn
NÄSTA Hur placerar jag 1,3 miljoner med bankgaranti?