Jag kan inte släppa min misstänksamhet

FRÅGA: För åtta år sedan separerade jag från mina barns far. Nu lever jag med min stora kärlek sedan ett och ett halvt år. Barnens pappa träffade en annan samt ringde sexsamtal under vår tid ihop. Det fanns många bevis, men han erkände aldrig. Till slut lämnade jag honom. Efter det har jag haft svårt att lita på mina partner.

Mannen jag lever med är öppen och ärlig. För en tid sedan upptäckte jag av en slump att han hade loggat in på sexsidor. Jag konfronterade honom och han lovade att aldrig göra det mer. Jag vill tro honom och känner en stark kärlek och respekt ifrån honom, men det finns ändå ett litet sår.

Häromdagen fick han mejl från någon sexsida. Jag frågade honom om han hade varit inne igen. Nej! svarade han. Jag kunde inte släppa det, utan kollade lite och fann att han sagt sanningen… ändå var jag tvungen att ta upp det. Han blev ledsen och besviken. Jag kände mig dum.

Jag är övertygad om att problemet ligger hos mig och vill gärna ha råd om hur jag ska ”släppa” tanken när den kommer. Min sambo är en snygg man med många kvinnliga vänner. Vissa är jag inte bekväm med. Vi har ett fantastiskt sexliv utan hämningar och ett öppet och upplevelsefullt liv. Det tycker vi båda.
Lotta

SVAR: Att logga in på sexsidor har vi varit inne på tidigare här i spalten. Det kan tolkas på minst två olika sätt:
1. Som en flykt eller tröst från ett otillfredsställande sexuellt förhållande – eller från krav från partnern hur man ska vara sexuellt, som känns svåra eller omöjliga att motsvara (som att tänka på kvinnans behov av förspel).
2. Som en helt ”egen” sexuell värld, en fortsättning på ensam onani från tonåren, och som därför är relativt oberoende av det sexuella förhållandet i verkligheten, alltså en barnslig rastplats.

Båda aspekterna kan kännas som otrygg otrohet från kvinnans sida. Nu beskriver du att du fick ditt sår från din exmake, och att problemet ligger hos dig. Jag tror dock inte du ska vara så snabb att lägga skulden på dig själv. Du reagerar adekvat på vad han håller på med. Eftersom han är attraktiv och har kvinnliga vänner, tror jag hans sexloggande framför allt är det jag kallar en barnslig rastplats.

Om han är öppen skulle han förhoppningsvis kunna tala om vad det är som driver honom dit. Vad är det han söker, som han inte får i ert gemensamma sexliv? Det kan vara fantasier, som han är rädd att yppa för dig, eller just en barnslig önskan att slippa ta hänsyn till en verklig annan person, som i loggandet är ersatt med en fantasi-sexkvinna. Kanske han inte förstår det själv. Om du förstår mer, kanske hans behov skulle minska och du skulle känna dig mindre hotad, om han skulle göra det igen.

Tomas Böhm

NUVARANDE Jag kan inte släppa min misstänksamhet
NÄSTA Min man köpte sex i Bangkok – hur går vi vidare?