Jag lämnade honom i ett missbruk som bara blivit värre – gjorde jag rätt?

FRÅGA Jag är en kvinna på 71 år som efter nästan 30 års äktenskap lämnade min man på grund av hans alkoholmissbruk. Det var outhärdligt. När jag hade lämnat honom och flyttat till en ny ort kändes det som en stor befrielse. Jag träffade både nya och gamla vänner och fick till och med ett nytt intressant jobb som jag stortrivs med. Då borde ju allt vara frid och fröjd! Men minnena hinner i fatt. Vår skilsmässa var mycket uppslitande och fick inget ”värdigt” avslut. Mina skuldkänslor växte när jag såg att han mådde allt sämre. I dag är hans tillstånd kaotiskt, och jag tänker att det kanske hade varit bättre om jag stannat kvar. Vi är i dag vänner, men fortfarande gnager skuldkänslan i mig. 

Gunilla

PER Jag tror att du själv känner att du fattade rätt beslut när du valde att återta ditt eget liv och gå vidare. Det är inte lätt att bryta ett mönster som man varit delaktig i och anpassat sig till i över 30 år. Att länge axla rollen som medberoende gör att man också får ”en andra identitet” än den man egentligen är. Det är svårt att helt göra upp med det som antagligen kommit att bli en så stor del av din syn på dig själv där du ser ditt ansvar. Till stor del hör dina skuldkänslor ihop med medberoende – den person du blev med honom. 

Jag förstår att det är tragiskt att se hur hans liv blivit sämre, men det är viktigt att förstå ett par saker här: Det är inte för att hans liv blivit sämre som ditt blivit bättre. Och inte heller tvärtom, att hans blivit sämre för att du har det bra. Lika lite som att du var orsaken till att han började dricka, är du orsaken till att han fortsatt efter att ni skilt er!

Du skriver inte vad som fick dig att till sist mobilisera kraft att lämna relationen. Kanske hade du stöd från någon anhöriggrupp? Om inte så tror jag att det kan vara en bra idé i dag. Det finns många som befinner sig i en situation liknande din. Att prata med dem kan vara till hjälp för att begränsa ditt dåliga samvete och samtidigt kunna visa medkänsla. 

Jag önskar att du ska kunna tillåta dig att känna dig lättad och modig som till sist lyckades ta detta svåra kliv. En del av alkoholistens sjukdomstillstånd väcker skuldkänslor hos sin omgivning. Hjälp både honom och dig att inte falla in i det igen. 

NUVARANDE Jag lämnade honom i ett missbruk som bara blivit värre – gjorde jag rätt?
NÄSTA FULLBOKAT! Ny M-resa i vår: Möt våren på Svalbard med oss