Jag orkar inte längre med min mans bitterhet

FRÅGA Mitt problem håller på att förstöra min relation, jag vet inte hur jag ska orka. Min särbo sedan tio år har råkat alldeles förfärligt illa ut, helt orättvist. Detta har dessutom lett till förfärliga konsekvenser som påverkar hela hans liv och tillvaro, och kan nog fortsätta göra det! Han är snart i pensionsåldern liksom jag själv.

Jag har full förståelse för hans situation och förstår också att han är både bitter och hatisk. Men detta genomsyrar allt, allt, allt! Det finns inte ett samtalsämne, inte en situation, inte en händelse, utan hans hatfulla svar och reaktioner.

Han har viss hjälp av psykiatrin, men de verkar inte komma så mycket längre, det är ju liksom som det är och det finns ingenting någon kan göra, tyvärr. Han försöker nog att ”rycka upp sig” men faller snabbt tillbaka igen i sitt mörka hat. Jag visar på alla sätt att jag alltid finns där för honom, men jag börjar allt oftare tappa kontrollen och humöret, säger ”sanningar”, skäller och säger att jag inte orkar med allt hans hat. Detta leder ingen vart, så klart. Hur ska jag bära mig åt? Ska jag lämna honom åt sitt grymma öde? Jag vill så gärna att vi ska få det bra tillsammans men vet inte om det någonsin kan bli verklighet.

Rådvill

 

Svar Du väljer att inte berätta vad det är din särbo råkat ut för. Inte ens i allmänna termer. Är det något skamligt eller förödmjukande som hänt, eftersom det är svårt att berätta? Eller får du inte lämna ut det för honom? Nu får jag försöka svara utan att veta vad det konkret rör sig om, vilket är svårare. Är det något som hände alldeles nyss, förstår jag också att det genomsyrar allt. Men om det är ett tag sedan, så som jag förstår ditt brev, handlar det mer om att kunna släppa det. Skilja på det som finns som är bra och det som är dåligt. Och som du säger, annars riskerar han att förstöra allt som kommer i hans väg. Det finns människor som inte kan släppa sin bitterhet, som om hatet är det enda de har kvar. Men då ser han inte att han kan förlora dig på kuppen. Du kanske allvarligt ska fråga honom om han är beredd att ta den risken. 

I romanen Greven av Monte Cristo försöker fästmön Mercedes övertala huvudpersonen att släppa sitt hatiska hämndbegär, när han äntligen återfunnit henne och deras kärlek. Men greven har också svårt att släppa hatet. Ofta finns ett gammalt hat bakom den här sortens förtärande bitterhet. Du kan uppmana din särbo att tala med sin psykiater om vad som gör att just han har svårt att släppa sitt hat! Vad är det som ligger bakom och göder hatet? Hur hatisk var han före det som hände? Har det som hände blivit en trigger, något som utlöste hans hat, medan det bakomliggande skälet från något tidigare i hans liv inte kommer i dagen? Och slutligen, be att få gå med till hans psykiater så att du får en möjlighet att berätta hur du ser på saken. TB

NUVARANDE Jag orkar inte längre med min mans bitterhet
NÄSTA Min väninna drar sig undan – vad ska jag göra?