Jag tror att min fru är otrogen

 

FRÅGA Jag är en mycket aktiv man på 63 år. Jag har ett trevligt och välvårdat yttre och trots min ålder så har jag i år blivit erbjuden två riktigt bra jobb. Jag har ett stort hjärta och bryr mig mycket om min omgivning inklusive min fru och våra barn. Vi har varit gifta i 26 år, som hos alla andra går det upp och ner i relationen. Just nu de senaste tre, fyra åren har det varit tungt. Man får alltid höra att orsaken till att hustrun tröttnar är att mannen inte tar sitt ansvar i hemmet, men i hushållet tar jag ofta hand om maten, städar, diskar, tvättar och stryker. Naturligtvis tar jag hand om det vanliga som mannen ”alltid” tycks ta hand om, båten, bilen, gör alla reparationer i hemmet. Jag köper blommor till min fru varannan vecka, räkor och skaldjur för att få lite mysiga hemmakvällar.

Nu kommer jag till det allra jobbigaste. SEX. I bästa fall har vi sex en gång i månaden, om jag försöker göra inviter efter en mysig kväll så blir jag så gott som alltid avspisad.

Sedan kom chocken: min fru har önskat sig en bärbar dator vilket jag ordnade för någon vecka sedan. Hennes hotmailadress fungerade inte, så jag hjälpte henne att fixa till e-posten. Då strömmar det in mejl bland annat från en ungdomskärlek som hon nu har haft kontakt med under flera år. Jag har också fått veta att de träffats när jag varit på tjänsteresa. Jag behöver ett råd hur jag ska hantera detta.

Ett öppet hjärta

DR BÖHM Medan jag läste ditt brev tänkte jag att du går för långt, du begär för lite, du ”skämmer bort” din fru, och när du berättade om datorn kom svaret på varför hon inte gett dig ömsesidighet. Hon är känslomässigt upptagen på annat håll! Du behöver fråga dig varför du inte misstänkt något eller varför du nöjt dig med så lite? Var det så med dina föräldrar också? Att en av dem ställde upp alldeles för mycket för den andra?

Men nu ska det bli andra bullar, eller hur? Du kallar dig ”Ett öppet hjärta”. Men du skulle också kunna kalla dig ett ”blåögt” eller ”oförsvarat” hjärta! Ditt öppna hjärta är nu sårat av hennes svek. Hon har inte talat om vad hon håller på med eller varför hon utnyttjar din ständiga välvilja och tillit. Ett sätt att hantera detta är att du behöver göra klart för henne att hon måste återvinna din tillit för att du ska vilja fortsätta med henne. Det är hennes problem, inte ditt! Och du måste sluta med att vara allservice åt henne.

Diskutera och kom överens om vad du kan göra och vad du förväntar dig av henne. Hälften var! Jag tror det svåraste i det här problemet inte blir hon – utan du. Att du ska kunna sätta gränser och stå upp för vad du tycker är rimligt och rätt. Sedan får vi se hur hon gör med det!

Tomas Böhm

NUVARANDE Jag tror att min fru är otrogen
NÄSTA M-magasins Ligurienresa är fulltecknad