Jag tycker inte om min svärson

FRÅGA: Jag tycker inte om min svärson. Han är tystlåten, svår att nå och pratar sällan med mig. Jag känner honom egentligen inte men ser hur han uppför sig.

Tillsammans har han och min dotter två barn, 6 och 3,5 år gamla. Min dotter är kärleksfull, omhänder­tagande, tröstande, förklarande, lärande gentemot barnen, hon drar ett stort lass överhuvudtaget när det gäller barnen.

Svärsonen har ett bra jobb, är duktig på flera sätt – men jag tycker han ägnar för lite tid åt barnen. Ibland är han ganska hård, speciellt mot pojken. Han blir rejält arg, men tröstar inte sin son på något sätt. Som jag ser det är han inte kärleksfull. Han verkar hämmad, har svårt att visa känslor. Det grundläggande är ju att ge barnet trygghet, kärlek och omtanke och jag är rädd att barnen ej får detta.

Blir så ledsen att jag gråter och undrar hur min dotter och barnbarnen har det!

Orolig mormor

SVAR: På något sätt behöver den här låsta tystnaden öppnas upp. Kanske du kan börja med att prata med din dotter – på ett försiktigt, taktfullt sätt – eftersom det här är laddade frågor beträffande hennes solidaritet med sin man. Säg att du själv är känslig och orolig för det du tycker dig se, och att du kanske har fel men att hon ska rätta dig i så fall.

Du kan förslagsvis säga att du tycker dig se att hennes man är alltför hård mot sonen utan att vara kärleksfullt tröstande. Är det så? Ser du rätt? Du måste också uttrycka din förståelse för att du kanske försätter din dotter i en svår situation, men huvudsaken är ju att barnbarnen mår bra.

Antagligen kommer du att säga saker som din dotter känner igen och hon kanske får kraft att ta upp det med sin man. En ytterligare möjlighet är att du pratar med svärsonen när du är ensam med honom (så du inte generar honom inför barnen), när du sett eller tyckt att han varit onödigt hård mot sonen: ”Du är bra och duktig på många sätt, men du tar i för mycket mot din son!” Han kommer säkert svara något i stil med ”Lägg dig inte i, det här förstår du inte!”, men du får stå på dig och säga att du förstår mer än han tror.

Det bästa är ändå om det kan gå via din dotter. I bästa fall kommer det igång en dialog om varför han är hård, vilket antagligen är ett problem han är omedveten om. Kanske hans egen pappa var sträng?

Tomas Böhm

NUVARANDE Jag tycker inte om min svärson
NÄSTA Min dotter ringer aldrig mig