Jag vill ge bort pengar i doppresent

FRÅGA Hej och tack för bra råd! Var och hur sätter jag in pengar att ge som doppresent till mitt lilla barnbarn? Så att det förhoppningsvis blir en slant på kanske 18-årsdagen?

Tack på förhand, må så gott!
AnnChristine

BIRIGTTA ”Ta rygg på de rika.” Det citatet har jag hämtat från Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank, som spar- och ”tänk själv-tips” till vanliga långtidssparare. De investerare som inte vill ägna alltför stor tid att själv regelbundet följa börs- och kursutveckling bör tänka lågpris med hög rankning. 

Hemberg är inte ensam om liknande tankegångar. Tidskriften Privata affärer har använt ett snarlikt bildspråk: ”Gör som den ’pålästa överklassen’, välj smartast och med bäst prislapp”: = 1) Välj rörliga bolån. 2) Spara i lågprisfonder. 3) Ha sparpengarna/bufferten på högräntekonton (med insättningsgaranti). 

Till detta kan jag bifoga det mycket utbredda rådet för den långsiktiga, men icke aktiva spararen: Investera i en knippe välskötta svenska investmentbolag. 

Vill du kan du till detta koppla ett mindre månadssparande i någon eller några bra indexfonder = låg avgift. Det finns numera många lågprisfonder med bra rankning. 

Men du. Är det så klokt att spara i barnbarnets eget namn och därmed ”släppa loss pengarna” på 18-årsdagen? Hur många artonåringar tror du kan motstå frestelsen att smälla detta viktiga sparkapital på nolltid? Du bör spara i ditt eget namn och skriva testamente där du sätter in ditt barnbarn som arvinge.

Du kan välja mellan olika sparformer. Investeringssparkonto, ISK, eller kapitalförsäkring, KF. Väljer du det senare alternativet måste du kolla vilka avgifter som är kopplade till denna kapitalförsäkring. Du måste då också skriva ett förmånstagarförordnande om vem som ska få tillgång till kapitalet.

Du kan komplettera med villkor, till exempel att barnbarnet får tillgång till kapitalet först vid 25 års ålder och att kapitalet (även det som ersätter kapitalet) ska utgöra enskild egendom. Rata de kapitalförsäkringar där du är tvungen att välja enbart bankens egna utvalda fonder. Det kan bli dyrare, inte minst på lång sikt. Bättre att du själv väljer ut fonder med lägre avgifter men med minst lika bra rankning. 

Mitt förslag är därför att du väljer att öppna ett ISK eller en KF i antingen Avanza Bank eller i Nordnet som erbjuder KF utan avgift och där du kan välja mellan en mycket stor mängd fonder. Dessa nätbanker har även bra lågprisfonder att välja mellan.

NUVARANDE Jag vill ge bort pengar i doppresent
NÄSTA Jag är tokkär i en gift kvinna