Jag vill ge mina barn en halv miljon var

FRÅGA Hej Birgitta! Jag har fått ett arv och tänker ge mina två barn
500 000 kr var (de är 36 och 38 år). Vad skulle du rekommendera att spara dessa pengar i till barnen, gärna då till deras pension som jag ser det. I dag har de bra inkomster, men är ju unga och får förmodligen inte så mycket i pension den dagen de är 65 eller 67. 
Villrådig

BIRGITTA Gör det enkelt för dig. Börja med att fråga vad de själva tycker. Det är inte fel med input från en yngre generation. Det är ju ändå du som bestämmer. En miljon kronor är ett rejält kapital att förvalta. Det är omtänksamt av dig att vilja bidra till deras pension. Men du! Du måste faktiskt tänka på dig själv. Inte ska du väl ge bort hela ditt arv till dina vuxna självförsörjande barn? 

Ta du en rejäl hacka av ditt arv och lägg undan åt dig själv till dina egna nöjen och behov. Börja med en buffert på ett konto med mer ränta än nollräntan hos storbankerna och med insättningsgaranti. Sedan kan du även öppna ett ISK, investeringssparkonto, som är skattegynnat med en årlig schablonskatt (i år 0,46 % procent). Där kan du sälja och handla och byta fonder och aktier utan att behöva skatta eller deklarera och där får du ta ut kapitalet obeskattat

Vad du absolut INTE ska göra med detta stora kapital är att göda bankerna eller försäkringsbolagen med höga avgifter på ett långsiktigt sparande. Detta gäller i synnerhet de kapitalförsäkringsprodukter som nu väller ut på marknaden som ersättning för det tidigare skattegynnade IPS som gick
i graven i år.

Var mycket noga i valet av sparform och investering. Det handlar för dina barns räkning om cirka 30 års spartid. Har du en aning om hur mycket till exempel en fondavgift på 1,5 procent stjäl av ditt kapital och tillväxt på 30 år!? Jag kan visa dig avskräckande exempel som både Finansinspektionen och Pensionsmyndigheten gått ut med som en varning till svenska hushåll att INTE betala för höga avgifter i sina långsiktiga investeringar. 

• En avgift på 1,5 procent har efter 30 år ätit upp 36 procent av ditt sparkapital. 

• En fondavgift på 0,25 procent har som jämförelse tagit 7 procent av ditt sparkapital.

• En fondavgift på 0,75 procent har under samma period tagit 20 procent av sparkapitalet

Värt att tänka på!

Själv har jag med samma ambition som du nyligen öppnat en kapitalförsäkring – OBS utan avgift – i mitt eget namn, men där jag satt in mina vuxna barn som förmånstagare. Problemet jag brottas med är emellertid att jag inte fått lägga in de fonder jag själv valt ut. Bankens eget urval var det som stod till buds. Därför valde jag att fördela kapitalet på en knippe stabila svenska investmentbolag samt några stora välskötta svenska bolag vars aktier ger bra direktavkastning.

NUVARANDE Jag vill ge mina barn en halv miljon var
NÄSTA Hur mycket förlorar jag på att gå i pension vid 61?