Jag vill hjälpa min sambo som har sämre ekonomi, men är ingen dumsnut

FRÅGA Har sedan fem år en särborelation med en man som har mycket sämre ekonomi än jag. Jag har en mycket bra pension, men har kämpat med ekonomin tidigare.

Medan han hade sitt ordinarie jobb kvar tjänade vi ungefär lika mycket. Sedan blev han uppsagd med lön i ett år men dröjde länge med att söka nytt jobb.

Vi har nu planer på att bo ihop på ett sommarställe i Sverige, där vi ska dela kostnader ’rättvist’. Han har några idiotiska lån på 70 000–80 000 kr, som jag har funderat på att lösa och att vi skriver ett papper på att han betalar av till mig. 

Jag bor utomlands. Om han flyttar hit delvis har jag tänkt att betala hela bostadskostnaden. I Sverige delar vi på den. Resor och extra kryddor i livet är jag beredd att betala, då vi har det bra och roligt tillsammans. 

Jag har tre barn. Han har en bortadopterad son. Jag är ingen dumsnut men han är i övrigt väldigt ordentlig. Han kommer nog att vilja gifta sig men det är jag tveksam till på grund av min ekonomi. Skulle jag kunna skriva att han får sitta i orubbat bo även om vi inte gifter oss? 

Ulla

 

BIRGITTA Intressant resonemang. Du vill trygga den ekonomiska framtiden på äldre dar för den man du älskar. Sympatiskt och varmhjärtat av dig. Men håll ändå huvudet svalt. Jag tycker att du ska ta dig en allvarlig funderare på hur stora skulder du är beredd att betala åt din fattigare kärlek. Jag är tveksam till att du ska lösa hans lån. Du bör ställa dig frågan: Om du löser hans lån och han i ett skuldebrev förbinder sig att betala tillbaka skulden (obs med ränta). Med vilka tillgångar ska han betala tillbaka skulden – utan arbetsinkomst och med, förmodar jag, låg pension? Var krass. Skilj på kärlek och ekonomiskt förnuft. 

Komplicera inte er relation genom att som sambor, eller för den skull som gifta, trassla in era ojämlika ekonomier med varandra. Ska ni flytta samman tycker jag att ni ska skriva ett samboavtal som avtalar bort sambolagens bodelningsregler, vilket kortfattat betyder att var och en i stället, vid en separation, behåller sina egna tillgångar. Gifter ni er bör ni skriva ett äktenskapsförord som gör att dina (och hans) tillgångar förblir era egna vid en skilsmässa. Det bör kompletteras med ett testamente där du anger om du vill att han ska ärva delar av dina tillgångar. Som sambo ärver han ingenting utan testamente. Som gift kan han inte ärva dig på bekostnad av dina barns lagliga rätt till minst sin laglott. Dina barn blir så kallade särkullbarn med rätt att ärva dig direkt. Det finns ingen garanti för att din sambo/make som änkling kan sitta kvar i orubbat bo om dina barn vill ha ut sitt arv efter dig. 

Du bör absolut kontrollera vad lagstiftning i det land du bor, får för effekter för ditt vidkommande vid samboskap, äktenskap, skilsmässa och dödsfall. Jag antar att du är skriven utomlands och då gäller sannolikt det landets lagar. 

Tycker du att jag är en surpuppa och glädjedödare? Det är ju väldigt lätt att ”rida på läktaren” som det heter. I verk-
ligheten kan det vara nog så svårt att fatta rationella beslut. 

Men grundprincipen: att ha åtskilda ekonomier när man slår ihop sina påsar på äldre dar, är en klok utgångspunkt. Och varför ska du egentligen betala hans skulder? Bättre är att du fortsätter att äga det du själv äger och att ni delar på kostnaderna för ert gemensamma hushåll. Du bör under alla omständigheter anlita jurist för att få alla papper i ordning innan ni flyttar ihop.

NUVARANDE Jag vill hjälpa min sambo som har sämre ekonomi, men är ingen dumsnut
NÄSTA Min man har tagit lån i hemlighet. Kan jag bli skyldig?