Jag vill inte bli en ful gammal kärring

Fråga: Hej, jag är 53 år och känner att jag börjar se riktigt gammal ut. Min hud är rynkig, jag har fått massor av fläckar på kroppen, jag känner mig så ful och får en chock varje gång jag ser mig i spegeln. Vet att det är tidens gång, men jag vill inte bli en gammal, ful kärring… Hur accepterar man sitt förfall? Vill inte vara ytlig – och tycker inte att jag är det. Men detta plågar mig.

Vill inte bli gamma

Svar: När du ser dig som ful och förknippar det med åldrande, är det antagligen något annat du ser. Något som har med din självkänsla att göra och med din bild av åldrande.

Vem i ditt liv har i dina ögon blivit en gammal, ”förfallen” och ful kärring förut? Vem vill du inte se ut som? Vem tycker du att du liknar? Vad är det inuti dig, som du tycker är ”fult”, som du är så missnöjd med att det färgar av sig på bilden av ditt utseende?

Du behöver hitta ett sätt att fundera på dessa frågor, kanske genom att tala med en klok jämnårig (?) person som känner dig eller har förmåga att hjälpa dig sätta ihop olika delar av ditt liv, så att du inte fastnar i en ångest över åldrandet. Väninna, vän, terapeut, du får ta det som finns bäst tillgängligt.

Tomas Böhm

NUVARANDE Jag vill inte bli en ful gammal kärring
NÄSTA Börja plugga som 50+