Jag vill rädda min syster undan psykisk misshandel

FRÅGA Min lillasyster har träffat en man via nätet och de bor cirka 40 mil ifrån släkt och vänner. Jag blev jätteglad när hon träffade honom. Hon har tidigare levt i ett förhållande i många år där hon blev riktigt ordentligt sviken.

Nu i somras träffade jag hennes nya sambo när vi alla syskon var hemma hos våra föräldrar. Redan när han tog mig i hand och hälsade kände jag att han gjorde det på ett obehagligt sätt. Han var ganska berusad, eftersom han enligt min syster firade in semestern.

Efter ett tag började han att jämföra oss tre systrar. Han sa inför hela släkten hur fin, sexig och läcker han tyckte jag var. Även att jag hade en sexig dotter (hon är 30 år). Vidare sa han att min syster som han är sambo med är fet, osexig och har tråkig klädstil.

När jag senare försökte prata med min syster fick jag till svar att han bara skojade. Jag har självt levt i ett förhållande där jag blev misshandlad både fysiskt och psykiskt. I dag är jag stark, men min magkänsla säger att min syster inte har det bra med denna man. Hur ska jag få henne att förstå att jag finns här och kan stötta?

Systern

DR BÖHM Din iakttagelse låter allvarlig, och viktig och jag tror att du har rätt magkänsla, även om du inte kan vara säker. Din egen magkänsla kan också triggas av någon som verkar likna den man som misshandlade dig, fast denne man skulle kunna tänkas vara annorlunda!

Men om vi ändå antar att du har rätt – hur ska du prata med din syster om det? Du skulle kunna använda dig av dina dåliga erfarenheter – som din syster antagligen känner till – och säga att du är orolig för henne, för du får obehagliga känslor inför hennes sambo och att du inte vill att din syster ska råka illa ut som du gjorde. Att du reagerat på hans ”humor”, hur han ”firar in” sin semester etcetera. Be henne lyssna. Hon måste inte hålla med dig, men hon kanske kan lova dig att tänka på saken.

Du kan uttrycka din förståelse för att hon vill att det ska vara bra, eftersom hon blivit sviken förut. Men just därför ska hon inte blunda eller ha skygglappar. Ett slags test – som du kan föreslå henne – är att säga till mannen att hon inte vill att han beskriver henne som osexig, fet och tråkigt klädd inför andra. Att hon blir sårad av det. Sedan får hon se vad hans reaktion blir. Om han viftar bort det som att hon inte förstår humor – då är det allvarligt! Om han lyssnar och tar in vad hon säger, finns det hopp.

NUVARANDE Jag vill rädda min syster undan psykisk misshandel
NÄSTA Vad är egentligen förtrolighet?