Kan det vara en hjärnskada som mitt barnbarn har?

FRÅGA  Jag är orolig för mitt yngsta barnbarn. Han är 5 år men kan knappt prata rent. Han kissar på sig ofta. Okoncentrerad, bråkig, skriker ofta. Troligen för att han har svårt att göra sig förstådd.

Mina andra barnbarn har alla varit så duktiga på att prata och är resonabla. Den här är en annan sort. Tänk om han har någon bokstavssjukdom och behöver lite mer stöd. Hur tidigt kan man upptäcka om han har en dia­gnos? Och finns det risker med att undersöka en så liten pojke?

Föräldrarna verkar inte se något fel men är ofta irriterade på honom. Det smärtar mig.
Anne

SVAR  ”Bokstavssjukdom” betyder olika symptom som kan bero på en kombination av miljöfaktorer och hjärnaspekter. Man vet inte säkert vad det beror på, men när man inte förstår varför vissa barn reagerar med överaktivitet, svängande humör, utbrott eller konflikter med andra, så har man den diagnostiska möjligheten.

Det finns ingen risk med att låta undersöka honom, men problemet är ett annat: Du är mormor eller farmor, och det är föräldrarna som måste avgöra om eller vad som ska göras. Därför behöver du åstadkomma ett samtal, där du är känslig för det ömtåliga i situationen.

Det finns ofta en svårighet att se att något är annorlunda med ett av ens barn. Eller så är de själva redan medvetna om det, och vill inte att du lägger dig i. Men det borde gå att fråga ”om vi kan prata om det?”.

Tomas Böhm

NUVARANDE Kan det vara en hjärnskada som mitt barnbarn har?
NÄSTA Får mina föräldrar billigare hemtjänst om de ger mig och barnbarnen sin förmögenhet?