Kan jag ge mitt arv till barnen eller måste det går till min skuldsanering?

FRÅGA Jag har sedan drygt ett år skuldsanering (5 år) och sköter det prickfritt. Jag har sjukersättning och lever typ på existensminimum. Då min far tyvärr nu har gått ur tiden har jag ett arv att vänta. Min fråga är om mitt farsarv kommer att ”beslagtas”?

Kan jag ge pengarna till mina barn i stället utan att det är olagligt?Nämnas bör kanske att det kan röra sig om cirka 200 000 kr.
Vart kan jag vända mig med frågan – kostnadsfritt?

Eva

BIRGITTA Varning! Du tar en stor risk om du försöker ”rädda ” undan arvet till dina barn och därmed förhindra att dessa pengar hamnar hos Kronofogden. Det är ytterst tveksamt om Kronofogden skulle acceptera en sådan bro över skulddjupet.

Risken är att du därmed åker ur den skuldsaneringsplan som ju faktiskt har som mål, att inom ett visst antal år, göra dig helt skuldfri. Missa inte den chansen till ett nytt och ekonomiskt bättre liv. Men jag lider med dig. Din önskan är fullt begriplig. För vem skulle inte tänka som du.

Det finns råd att få utan kostnad. De som har järnkoll på regelverket för skuldsanering är kommunernas skuld- och budgetrådgivare och det kostar inte ett öre att fråga dem om råd. Du bör omgående beställa tid för ett möte och anlita deras sakkunskap. Bäst är att ringa direkt till Kronofogdens skuldsaneringsteam. De vet vad som gäller. Ställ en rak fråga: Är detta en möjlighet för att inte hela arvet ska gå till skuldsaneringen och därmed också gå mina barn förbi? Du får troligen svaret att du ska skicka in en ansökan om omprövning. Det betyder i klartext att du ber Kronofogden ta ställning till om ditt arv ska fördelas till fordringsägarna eller inte.

Om du inte begär omprövning och snuvar fordringsägarna genom att låta arvet gå vidare till dina barn, då är risken uppenbar att du får skuldsaneringen upphävd, vilket betyder att du då får leva med dina skulder livet ut. 

NUVARANDE Kan jag ge mitt arv till barnen eller måste det går till min skuldsanering?
NÄSTA Vad händer om jag slarvar bort mitt kontokort?