Kan jag kräva att barnen delar med sig av arvet?

FRÅGA Skriver till dig för något som ibland poppar upp hos mig och som jag skulle vilja ha någon utomståendes åsikt om. Min man och jag skilde oss 2006. Vi har tre vuxna barn utan egna familjer ännu. Min man arbetade under vårt äktenskap 23 år inom bankväsendet både i Sverige, Danmark och Finland. För två år sedan (2010) dog han efter en tids sjukdom. Alla hans försäkringar föll ut på barnen, vilket tillsammans gör cirka 3 miljoner per barn. Tanken som kommer till mig är att jag under alla åren också bidrog till familjens välbefinnande då jag arbetade deltid. Nu som nybliven pensionär har jag naturligtvis låg pension, cirka
10 500 kr/månad. Vid vår skilsmässan tog jag över villan som jag sålde med god marginal, pengarna satte jag in i en bostadsrätt utan lån. Tar nu ett seniorlån om 9 000 kr per månad.

Frånsett detta och till min undran: Tycker du att barnen ska ge mig något av sitt arv från pappa?

Mamman

 

BIRGITTA Nej, det tycker jag faktiskt inte. Var istället glad över att dina barn fått ärva en rejäl grundplåt att starta sina egna vuxna liv med. Som exempelvis till en kapitalinsats
i ett första eget boende. Ett arv som också kan bidra till att de slipper ta
stora studielån. Jättebra att han tänkt på sina barns framtid. Han ser ut att ha varit generös både när det gäller sina barn och mot dig i skilsmässan. Du fick ju överta en värdefull villa som du sålde med god förtjänst. Med den affären är du väl tillgodosedd du med. Varför då kräva dina barn på mer pengar? Det ger dem bara dåligt samvete. Inte riktigt schyst tycker jag. Svårt att säga nej till ett sådant krav från sin mamma. Se i stället över vilka kostnader och utgifter du kan slopa för att få ett bättre månadsnetto. Många småutgifter blir sammantaget förvånansvärt stora summor i slutänden.

Men du: Varför tog du ett seniorlån? Det är räntemässigt mycket förmånligare med vanligt bolån. Kolla med din bank om du kan konvertera ditt seniorlån till ett vanligt bolån. Under förutsättning att det inte kostar för mycket att lösa lånet i förtid.

Ett vanligt bolån ger en ränteutgift som kan vara bra att ha om man söker bostadstillägg. Seniorlån utan ”ränteutgift” kan däremot ses som en tillgång som försämrar möjligheten att få bostadstillägg. Men strunt i det och gör ett försök i alla fall. Chansen att du får okej till ett sådant skattefritt bidrag är nog rätt god.

NUVARANDE Kan jag kräva att barnen delar med sig av arvet?
NÄSTA Min pension blir låg, min makes hög – hur ska vi dela på utgifterna?