Kan jag skicka faktura på skadorna som jakthunden åsamkade vår bil?FRÅGA Jag tog under flera år hand om en äldre mans jakthund då han hade fått en stroke. Hunden åstadkom stora skador på vår bil vid ett tillfälle (i storleksordningen 25 000 kr, som ägaren ej reglerat).
Vi hjälpte honom också att flytta ut från villan, magasinerade bohaget hos oss i ett år, och tog det till auktionist, med mera. Vi ville inte störa honom med ekonomiska krav då han antydde att jag skulle få ärva honom. Efter hans död visade det sig att han testamenterat sin kvarlåtenskap till andra släktingar.
Kan jag skicka faktura på de tjänster vi gjort honom och kräva dödsboet på ersättning för bilskadorna?

Jan

BIRGITTAS SVAR  Förstår att det känns snopet att känna sig lurad på en ”påse pengar” som tack för hjälpen. Det är väl bara att inse att du gick på den ”lätte” som det heter. För nog var han rätt vag i sina löften om arv? Man ska inte tro, man ska veta. Det underlättar. Det hade varit enklare och ärligare att kräva ersättning direkt för dina utlägg för hans räkning under hans livstid.
Men nog tycker jag att du kan försöka få betalt av dödsboet för hundens framfart i din bil. Hoppas du har kvar kvitton på den reparationen som bevis. Går det så går det.
För dina personliga tjänster till den gamle mannen blir det nog svårt att kräva betalt i efterhand. Vem ska bevisa hur många timmar du lagt ner på de tjänsterna? Och att du inte gjort honom dessa tjänster utan krav på att få betalt? Har du kvitton? Och hur lång tid tillbaka rör det sig om?
Hade jag varit i dina kläder hade jag lagt det kravet på hyllan och i stället tänkt på tillfredsställelsen att du hjälpt en handikappad gammal människa. Oegennytta är en ganska fin egenskap i sådana fall.
Med detta lär man sig att alltid skriva avtal på tjänster och arbetsuppgifter man tar på sig för annans räkning, förutsatt att man förväntar sig ersättning – förr eller senare.

NUVARANDE Kan jag skicka faktura på skadorna som jakthunden åsamkade vår bil?
NÄSTA M-magasin nr 13/2011