Kan jag stödja unga musiker i en stiftelse?

FRÅGA  Vad finns det för för- och nackdelar med en stiftelse? Hur gör man om man vill testamentera pengar till kommunala musikskolan, till exempel som stipendier för studier av klassisk musik? Eller ge pengar till enskilda elever som utmärkt sig?

Vill ju inte att pengarna ska gå till den allmänna potten eller göra så att kommunen satsar mindre på musikskolorna.
Mångårig prenumerant

BIRGITTA Dina frågor kräver mer utförligt svar än du kan få här. Bäst att du själv gör din hemläxa. På Skatteverkets hemsida finns detaljerad information om vad som krävs för att bilda en stiftelse, vem som kan och får bilda en stiftelse och för vilket ändamål och vilka regler, inklusive skatteregler, som gäller. Sök på ”stiftelse” så hittar du rätt direkt. En stiftelse ska förvaltas av en styrelse eller en förvaltare. Alla stiftelser står under tillsyn av en länsstyrelse, du kan ta kontakt med din och fråga om en stiftelse är den bästa lösningen. Din bank kan säkert vaska fram en sakkunnig på stiftelser. När du har samlat fakta kan du kontakta skolledningen och skolstyrelsen i din kommun. 

Låt dem svara på vad det finns för möjligheter så att ditt kapital hamnar enligt dina önskemål. Du kanske kan bilda en egen stipendiefond eller koppla en underfond i ditt namn och med dina specifika villkor till en redan befintlig stipendiefond. 

Jag har också inhämtat synpunkter från juristerna i M:s faktapanel. Mycket handlar om hur stort belopp du vill säkra i en stiftelse. Det är också en skattefråga. Det krävs ett rätt stort belopp för att det ska vara ekonomiskt försvarbart att bilda en stiftelse. I ett villkorat testamente går det att skriva att en viss summa till exempel ska användas som stipendium för ett visst syfte. I vilket fall ska du självklart anlita en bra skattejurist som kan hjälpa dig att upprätta juridiskt hållbara handlingar. 

Så här resonerar familjerätts-
juristen i M:s faktapanel, Caroline Törnquist, chef för Nordea Private Banking i Stockholm: 

– Det krävs rätt mycket pengar för att det ska löna sig att bilda en stiftelse. Det måste ju finnas ett visst kapital som man sedan kan dela ut stipendier ifrån och vad händer när det inte finns pengar kvar? Stiftelser har också bokföringskrav som måste upprättas enligt regler i lag. Personligen tycker jag att alternativet med ett testamente kan vara ett lämpligt upplägg. Sådant går ju att ändra över tid, men har en stiftelse bildats och pengarna förts över dit, går det inte att ändra sig.

NUVARANDE Kan jag stödja unga musiker i en stiftelse?
NÄSTA Vem ska betala för fibern?