Kan min sons sambo tvinga ut honom ur lägenheten?

FRÅGA Min son och hans sambo har just separerat. De äger tillsammans en bostadsrätt. Hon har flyttat. Han vill bo kvar. Vad gäller när han ska lösa ut henne? Hur värderar man lägenheten, kan hon tvinga honom att flytta för att få ut så mycket vinst som möjligt?                         

Undrande mamma


BIRGITTA
Bostadsrätten bör värderas av oberoende mäklare. Minst två för att få en rättvisande prislapp på möjligt marknadsvärde. Om de inte kan komma överens om fördelningen får de anlita en oberoende bodelningsförrättare.  
Har de betalat lika mycket för bostadsrätten är väl delningen ganska självklar. Han köper ut henne med nettot av halva marknadsvärdet (se rutan intill). Din son som bor kvar får ju glädjen av en värdetillväxt även om han har fortsatt kostnad för ett eventuellt bolån. Har han inte råd att lösa ut henne måste lägenheten säljas.
Då ska de dela på eventuell reavinst.

Så delar ni på bostadsrätten
• Anlita jurist vid en samboseparation.
• Om bostaden köpts gemensamt för gemensamt bruk kan bodelning ske, så att den ena får bostaden och tar över lånet mot att den andre får pengar.
• Från det uppskattade marknadsvärdet dras låneskulden och den latenta skatten på 22 procent av på den vinst som skulle uppstått om lägenheten hade sålts.
• Av detta nettovärde ska den som bor kvar betala hälften till sin sambo.
• Den som tar över lånet måste dock först fråga om banken accepterar att hon eller han får ta över lånet.
• Är parterna oeniga kan de kräva att få en bodelningsförrättare via tingsrätten.
• En delägare kan tvinga fram en offentlig auktion av bostadsrätten om sambon inte går med på att frivilligt lösa ut honom eller henne.

NUVARANDE Kan min sons sambo tvinga ut honom ur lägenheten?
NÄSTA Måste mina barn betala mina skulder när jag dör?