Kan min sonson få barnbidrag från Sverige?

FRÅGA Min son har en son i Argentina, vilken han erkänt och betalar för. De har inte delad vårdnad, bland annat för att modern då inte själv och snabbt skulle kunna besluta om skolor, sjukvård och utlandsresor. Vad krävs för att sonen ska få svenskt personnummer och barnbidrag?

Farmor

BIRGITTA Försäkringskassan är en bra källa till kunskap när det gäller socialförsäkringar. Börja med att kontakta deras informationstjänst. F-kassan har också ett särskilt internationellt kontor. Ett sådant finns exempelvis i Malmö.
Utlandssvenskar och deras eventuella rätt till det svenska sociala skyddsnätet och våra olika socialförsäkringar är en svårgenomtränglig regelmateria för den oinvigde.

Personligen tror jag emellertid inte att ditt barnbarn, som ju bor i Argentina, har rätt till svenskt barnbidrag så länge han inte bor i Sverige. Jag antar att mamman dessutom får tillgång till de bidrag som gäller i Argentina. Ett annat bra sätt att reda ut begreppen är att ringa till Argentinas ambassad i Stockholm.

Sakkunniga bekräftar: Både barn och den som har vårdnaden om barnet måste bo i Sverige för att ha rätt till barnbidrag. I vissa fall kan barnbidrag betalas ut om man lämnar Sverige för en viss tids utlandstjänstgöring och liknande.

NUVARANDE Kan min sonson få barnbidrag från Sverige?
NÄSTA Kan min sons sambo tvinga ut honom ur lägenheten?