Kan svärmor göra min make arvlös?

FRÅGA Min svärmor vill göra min make arvlös. Jag påstår att så kan man inte göra.

Men vad gäller om hon skriver ett testamente att hans bror ska ärva allt? Hon äger bostadsrätt, har pengar på banken och en hel del värdefulla saker.

Kan hon skriva över bostadsrätten på ene sonen nu så att min make inte får del i den efter hennes död? Om min make misstänker att hon gett brodern pengar eller saker – hur kan han hävda detta senare?

Eva

 

BIRGITTA Din svärmor kan så klart göra vad hon vill med sina tillgångar så länge hon lever. Hon kan ge bort allt hon äger under sin livstid. Allt till ett av sina två barn om hon nu vill ha det så. Hon kan skriva testamente och hon kan skriva gåvobrev med ordalydelsen att det hon ger till denne son, inte ska utgöra förskott på arv. Allt till honom helt enkelt. 

Men. En helt annan sak är vad som gäller när hon väl avlidit. För då träder nämligen den svenska arvslagen i kraft. Och den säger att bröstarvingar har rätt till sin laglott oavsett vad som står i ett testamente. Det vill säga rätt till hälften av sin arvslott. Punkt. Det innebär att din svärmor visserligen kan försöka, men, enligt arvslagen, inte kan göra något av sina barn helt arvlöst. 

Det spelar ingen roll om din svärmor försökt göra din man arvlös genom testamente eller gåvobrev. Det utgör ändå vad lagen kallar laglottskräkning. Mot en sådan kan man väcka talan i domstol. Det gäller för din man att då kräva att få ut det värde som motsvarar hans egen laglott. Vilket i praktiken kan betyda att din svåger i efterhand kan tvingas att betala motsvarande en fjärdedel av marknadsvärdet på till exempel bostadsrätten till sin bror. Dessutom kan din man kräva en fjärdedel av värdet av andra objekt, typ värdepapper, möbler, konst och smycken och så vidare, som hans bror fått av sin mor, om det nu går att bevisa dessa värden i efterhand.

Många känner inte till att det i hemförsäkringar ingår ekonomiskt skydd för att täcka kostnader för en laglottstvist.

Gåva till egna barn är förskott på arv och ska avräknas på kommande arvslott, oavsett vad din svärmor skriver.

NUVARANDE Kan svärmor göra min make arvlös?
NÄSTA Ska jag ge bort min stuga till sönerna?