Hur gammalt är köksbordet och stolarna?

 

Fråga:
Vilken tur att jag hittade till er sida, jag har nämligen en fråga om det köksbord och stolar som vi nyligen köpt begagnat. Jag är nyfiken på hur gammalt detta kan tänkas vara? Är det någon speciell tillverkning som kan vara intressant att känna till? Vi köpte det av en man i 40-45 års-åldern vars gamla morfar gått bort. Han som sålde bordet sa att han kom ihåg det ända sedan han var liten.
Notera den lilla ”graveringen” som finns på bordsbenen och på de två frambenen på varje stol. Bordet har två iläggsskivor och undertill finns ett metallben som man kan fälla ut om man gör bordet större, för att det inte ska bli ostadigt.
Tack på förhand!
Jenny Berglund, Härnösand

Svar:
Din matsalsmöbel är sannolikt tillverkad på 1950-talet eller däromkring. Stilen är  gustaviansk, skapad efter fransk förebild på 1770-talet och döpt efter Gustav III som då var kung. Sedan dess har gustavianskt varit en mer eller mindre populär stil. På 1900-talet har gjorts otaliga matsalsmöblemang i gustaviansk stil, målade i ljusgrått. Raka avsmalnande ben, raka linjer, och den lilla rombdekoren överst bordsbenen och stolsbenen liksom stolsrygg med spjälor är typiska drag för stilen. Stilmöbler brukar man kalla möbler  som efterliknar en populär äldre stil som rokoko, gustavianskt eller empir men är tillverkade långt senare.

NUVARANDE Hur gammalt är köksbordet och stolarna?
NÄSTA Vad är klockan värd?