Min flickväns ex skickar flirtiga sms

FRÅGA Jag och min flickvän är båda 50+. Vi har båda haft flera förhållanden tidigare i livet. Vi är föräldrar på var sitt håll. Vi har ett bra förhållande som känns både stabilt, lyckligt och tillfredsställande. Vi har dock helt olika uppfattning när det gäller attityden till våra ex. Lite förenklat skulle man kunna säga att jag klipper helt med mina ex, utan att vara eller bli ovänner. Min flickvän klipper oftast inte fullt ut med sina ex. Några har hon behållit kontakten med och i viss mån fortsatt att umgås med.

Under en längre tid var det ett av exen som stötte på henne när de möttes på uteställen. Han skickade också sms, där han flirtade och frågade om hon hade blivit singel. När jag berättade för min flickvän att jag tagit illa vid mig någon gång då jag upplevt att hon negligerat mig, eller på ett närgånget sätt kramat något ex som vi sprungit på på stan, blev hon upprörd och kallade mig svartsjuk. Det blev hon också när jag berättade för henne att exets sms störde mig och att jag såg dem som provocerande. Messen kom både dag- och kvällstid – vid ett tillfälle bara minuter efter att vi hade haft sex en natt. Då lånade jag hennes telefon och via ett svars-sms (som hon läste innan jag skickade) bad jag exet sluta. Då höll han upp i ett halvår.

Detta är en komplex situation. Jag vill å ena sidan känna mig fri att uttrycka min åsikt. Å andra sidan vill jag undvika att klandra min flickvän för hennes syn på saken. Jag vill inte uppfattas som styrande eller ställa ultimatum. Var och en får ju tycka, tänka och göra som hen vill.

Nu i veckan stötte hon och exet på varandra på Ica. Under samtalet smekte han helt oförhappandes henne på kinden och sa att han saknade henne. Strax efter att de skiljts åt skickade han igen ett sms där han skrev hur vacker han tycker att hon är. Hon berättade om det hela i förbifarten en kväll. Jag sa då att jag tycker att han agerar respektlöst, samt att jag blir ledsen över hennes aningslösa inställning. Samt att hon inte gjort något tydligt avståndstagande. När jag säger detta blir hon upprörd, säger att jag har fel i sak, att jag borde ta det som en struntsak och kunna skratta åt det. Att jag är överdrivet svartsjuk. Men är jag verkligen det?

Gävlebon

PER Ditt brev är resonerande och nyanserat på ett sätt som inte låter sig reduceras till en enkel fråga, som den du ställer på slutet. 

Faktiskt har du redan belyst din fråga minst lika bra som jag skulle kunna göra, men jag ska ändå återkoppla med några av mina reflektioner. Det är ju sällan som saker och ting är antingen eller. Du verkar inte vara svartsjuk utan urskiljning, utan kan fördra att din flickvän och du har olika syn på vilket slags relationer ni vill ha till era tidigare partner. Precis som du själv är inne på, så bygger ett förhållande på kompromisser när två olika personligheter ska dela vardagen. 

Det är egentligen en av din flickväns tidigare relationer som du reagerat på och vill sätta gränser för. 

Din flickvän tycker inte att det finns en motsättning mellan kärleken till dig och att exet tar kontakt med henne (för det verkar bara vara på hans initiativ om jag förstått rätt). Du uppfattar honom inte som ett hot mot ert förhållande, men däremot någon som stör och inte respekterar din plats i hennes liv nu. Det är bra att du och hon har pratat om det och det låter som att ni kunnat förstå varandra ganska väl. Men det är ju sällan man kommer överens om lösningar som håller i alla lägen och för all framtid. Det är därför pågående samtal är så betydelsefulla. 

Ett sätt att se på saken är att hon kunde låta bli att berätta för dig om vad hon själv tycker är en enkelriktad och harmlös kontakt. Kanske det finns en spänning i att berätta och få dig att reagera. Ett annat sätt att tänka är att din flickvän faktiskt delar med sig och involverar dig genom att berätta i stället för att hålla dig utanför. 

Du har gjort tydliga och genomtänkta markeringar av din ståndpunkt. Nu återstår för dig att komma överens med dig själv om du – inom de gränser du föreslagit henne – har nog tillit till henne för att strunta i att det tydligen glädjer henne att hennes ex då och då tar kontakt. 

NUVARANDE Min flickväns ex skickar flirtiga sms
NÄSTA Sonen hör bara av sig när han behöver pengar