Min gamla mamma dricker alldeles för mycket

FRÅGA Hej, min gamla mamma dricker alldeles för mycket. Vet inte hur stor affär jag ska göra av det. Hon är gammal, 87 år. Men jag tycker ofta att hon sluddrar när jag kommer, och hon klarar inte riktigt sin hygien.

Samtidigt tänker jag att hon är för gammal för att botas. Att det kanske är hennes sätt att självmedicinera för att stå ut med sin sista tid. Hon bor själv och har hemtjänst några gånger i veckan. Det kan inte vara så kul att sitta där i lägenheten ensam så mycket. Jag kan förstå hennes drickande.

Samtidigt är jag orolig för att hon ska skada sig. Att det ska vara destruktivt för henne. Hon kan vara rätt jobbig att umgås med när hon har druckit. Tycker du att jag ska göra något? Och hur ska jag hantera problemet?

Dottern

SVAR Tala med henne om det! Precis som du gör i brevet. Att du kan förstå att hon kan känna sig ensam och att hon försöker trösta sig med alkohol. Men att du är orolig för henne, att hon ska skada sig. Om hon kanske kan dricka måttligare, eftersom du märker att hon blir påverkad och förändrad?

Hon kan vara för gammal för att botas, som du säger, och det är inte nödvändigt heller, för hon kan antagligen själv reglera det, om hon uppmärksammas på det. Det är dessutom möjligt att det här samtalet leder in på annat än alkohol. Hur hon har det på andra sätt, vad som bekymrar henne, vad hon tänker på om dagarna.

Kanske ett sådant samtal också kan göra det lättare för henne att dricka mindre genom att ni får en bättre kontakt?

Tomas Böhm

NUVARANDE Min gamla mamma dricker alldeles för mycket
NÄSTA Nr 6/2011