Min man äger allt. Vad händer om han blir sjuk?

FRÅGA Hej Birgitta! Vi är ett gift par med två gemensamma barn. Vi har inget äktenskapsförord. Allt vi äger står i min mans namn. 

Vad händer om min man dör, blir svårt sjuk eller till exempel dement? Bör vi göra något åt detta nu och i så fall vad?

Sign Viktigt!

 

BIRGITTA Det här låter krasst, men det minsta problemet inträder vid dödsfall.

Som gifta med giftorätt, och med enbart gemensamma barn, ärver ni varandra före era barn. Ett gott råd under alla omständigheter är att skriva testamente där ni uttrycker er vilja om hur arvet ska fördelas.

Men. Att stå utan ekonomisk handlingsfrihet om din man skulle bli sjuk eller förlora sin handlingsförmåga kan ställa till problem för dig. 

Du säger att din man äger allt? Aktier? Konst? Möbler? Hus? Bil? Båt? Besparingar? Bankkonton? Och så till det försäkringar och pensionsförsäkringar: Vem står som förmånstagare? 

Jag tycker att du ska ta ett allvarligt samtal med din man och att ni tillsammans rådgör med en jurist som kan hjälpa er att skriva nödvändiga fullmakter. Det finns all anledning att diskutera om den egendom, som nu tillhör endast din man, ska vara gemensam via bodelning inom äktenskap. Det gäller ju att fördela egendom så att ni båda har tillgång till kapital vid behov i det fall någon av er blir sjuk och mister sin handlingsförmåga. 

Det finns inga enkla lösningar på komplicerade juridiska problem. Det finns risker med fullmakter och varje fall är unikt. Anlita jurist för att reda ut konsekvenserna av olika lösningar.

NUVARANDE Min man äger allt. Vad händer om han blir sjuk?
NÄSTA Jag är fast i ett ältande – ska jag stanna eller gå?